Pasta imbirowo – ziołowa na bazie miodu, melasy z winogron i ziół to smaczny sposób na wzmocnienie swojego zdrowia
Zawarte w niej dobroczynne składniki pozyskiwane z roślin leczniczych od setek lat wykorzystywane są w medycynie. Mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu chorób i łagodzić istniejące dolegliwości.
Głównym składnikiem jest miód, który reguluje florę bakteryjną jelit, zapobiega chorobom dziąseł, a mała porcja trzymana w ustach łagodzi ból gardła. Melasa z winogron, to porcja energii i ważne źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu oraz przeciwutleniaczy, witamin A i C oraz witamin z grupy B. Stosowana jest w przypadku niedokrwistości i chorób gardła. Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, wzmacnia zęby
i normalizuje ciśnienie krwi. Maltoza występująca w przyrodzie m.in. w pyłku i kiełkach nasion nadaje paście słodkawy smak. Na uwagę zasługuje imbir, który korzystnie wpływa na procesy trawienne, przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Pasta zawiera też wzmacniający serce, usprawniający krążenie krwi i procesy trawienne galgant (alpinia lekarska). Galgant zalecany jest w stanach osłabienia, przemęczenia, wyczerpania psychicznego i fizycznego. Łagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Jego właściwości rozgrzewające wykorzystuje się w leczeniu przeziębień i grypy. Doceniała go żyjąca w średniowieczu św.Hildegarda.
Również pozostałe składniki m.in. cynamon, kurkuma, karob, goździki i inne poprawiają stan zdrowia. Pasta imbiorowo-ziołowa może być stosowana w przypadku dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, przeziębienia, wysokiego poziomu cukru i cholesterolu. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia serce, łagodzi skurcze żołądka i jelit przy niestrawności.
Źródło: Tureckisklep.pl