Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Zderzenie 5 samochodów na trasie S8

Zderzenie 5 samochodów na trasie S8

W piątek 20 grudnia późnym popołudniem na trasie S8 (486 km) w kierunku na Białystok na wysokości Emilianowa miało miejsce zderzenie aż pięciu [...]
0 komentarzy
Zmiana rozkładu jazdy linii "L" w okresie świąteczno-noworocznym

Zmiana rozkładu jazdy linii „L” w okresie świąteczno-noworocznym

W okresie świąteczno-noworocznym – w dniach 24 grudnia – 6 stycznia, linie autobusowe L27, L40 i L46 będą kursowały według zmienionego rozkładu jazdy. [...]
0 komentarzy
Bądź wesołym modowym trendsetterem - męskie bluzy ze śmiesznymi nadrukami

Bądź wesołym modowym trendsetterem – męskie bluzy ze śmiesznymi nadrukami

Jeśli poszukujesz ubrań, które nie tylko zapewnią komfort w chłodniejsze dni, ale również dodadzą humoru i oryginalności do Twojego stylu, męskie bluzy ze [...]
0 komentarzy
Nowe radiowozy na drogach powiatu wołomińskiego

Nowe radiowozy na drogach powiatu wołomińskiego

5 nowych radiowozów dofinansowanych przez samorządy lokalne powiatu wołomińskiego trafiło do służby wołomińskiej Policji. Z samochodów korzystać będą policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego [...]
0 komentarzy
Bilet wycieczkowy KM na Święta Bożego Narodzenia

Bilet wycieczkowy KM na Święta Bożego Narodzenia

Koleje Mazowieckie przedłużają obowiązywanie oferty Bilet Wycieczkowy na okres Świąt Bożego Narodzenia. Oznacza to, że oferta obowiązuje od 24 grudnia 2024 r. (wtorek) [...]
0 komentarzy

Jak wyglądał 2024 rok w kulturze na Mazowszu?

Za nami gala „Rok w kulturze na Mazowszu”. Była to okazja do podsumowania zrealizowanych przez samorząd województwa mazowieckiego w 2024 roku projektów w sferze kultury, edukacji kulturalnej i [...]
0 komentarzy
Mamy budżet i patronów Mazowsza 2025

Mamy budżet i patronów Mazowsza 2025

Sejmik Mazowsza przyjął budżet województwa na 2025 rok. Ogłosił patronów roku oraz zgodził się na dofinansowanie budowy południowej obwodnicy Ostrołęki. MAZOWSZE MA BUDŻET [...]
0 komentarzy
OSP Jasienica – 120 lat tradycji i poświęcenia

OSP Jasienica – 120 lat tradycji i poświęcenia

W dniu 14 grudnia 2024 roku Ochotnicza Straż Pożarna w Jasienicy obchodziła wyjątkowe święto – 120-lecie swojej działalności. Jednostka, która od ponad wieku [...]
0 komentarzy
„Leśny Zakątek” na szczycie edukacyjnego podium – pierwsze miejsce w województwie mazowieckim w Plebiscycie Edukacyjnym 2024!

„Leśny Zakątek” na szczycie edukacyjnego podium – pierwsze miejsce w województwie mazowieckim w Plebiscycie Edukacyjnym 2024!

Przedszkole „Leśny Zakątek” z dumą ogłosiło zdobycie zaszczytnego pierwszego miejsca w województwie mazowieckim w prestiżowym Plebiscycie Edukacyjnym 2024, organizowanym przez Polska News. To [...]
0 komentarzy
Bezpieczeństwo w powiecie wołomińskim: wyzwania i perspektywy na przyszłość

Bezpieczeństwo w powiecie wołomińskim: wyzwania i perspektywy na przyszłość

Bezpieczeństwo mieszkańców to jeden z najważniejszych filarów zrównoważonego rozwoju każdej społeczności. Właśnie dlatego starosta wołomiński Arkadiusz Werelich zorganizował spotkanie z komendantami wszystkich komisariatów [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.