Każdy wie o tym, że kawa posiada znakomite właściwości pobudzające, dlatego sięgamy po nią głównie, gdy potrzebujemy porannego, kofeinowego kopa. Wiele osób pije kawę także dla samego smaku, który potrafi wprowadzić w zachwyt. Wiadomo również, że kawa jest idealnym dodatkiem do spotkań z przyjaciółmi oraz chwil relaksu w samotności. Pomijając już wspomniane zalety, kawa posiada właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Warto zatem przyjrzeć im się z bliska i odkryć kawę na nowo
Kawa i jej właściwości pobudzające
Mówiąc o wpływie kawy na nasz organizm, w pierwszej kolejności musimy wspomnieć o tym, co jest dla nas tak oczywiste i pożądane przez większość społeczeństwa. Kawa zawiera kofeinę, która dla roślin kawowca stanowi swoiste zabezpieczenie przed szkodnikami. Niektóre rośliny posiadają jej więcej, a inne zdecydowanie mniej. Naukowcy udowodnili, że to kofeina odpowiada za niezwykłe właściwości pobudzające kawy, a dla wielu osób może okazać się zbawieniem podczas wytężonej pracy umysłowej oraz fizycznej.
Kofeina działa na nas już po 20 minutach od wypicia kawy. Po tym czasie stajemy się znacznie aktywniejsi i pobudzeni. Kofeina blokuje receptory adenozyny w naszym mózgu, przez co przestajemy być senni. W naszym mózgu podnosi się poziom dopaminy, która odpowiada za uczucie szczęścia i euforii, a dodatkowo poprawia nam się czujność oraz koncentracja.
Na podstawie przeprowadzonych badań udowodniono, że kawa poprawia wydajność pamięci zwłaszcza podczas często powtarzających się czynności oraz wpływa pozytywnie na zdolność logicznego myślenia.
Wpływ kawy na ludzkie serce
Od lat istnieje przekonanie, że następstwem picia kawy może być zawał lub inne poważne choroby serca i układu krwionośnego. Wiele badań nie potwierdziło wcześniejszych przypuszczeń, a wręcz przeciwnie udowodniło, że kawa ma pozytywne właściwości na układ sercowo-naczyniowy.
Według naukowców codzienne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zawału oraz występowania niedrożności tętnic. Kawa zwiększa ciśnienie tętnicze, jednak nieznacznie. Przyspieszona akcja serca wywołuje uczucie pozytywnego przypływu energii. Jak z każdym produktem należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić. Podwyższone ciśnienie występuje jednak przez pierwsze dwa lata intensywnego picia kawy. Po tym czasie nasz organizm przyzwyczaja się do kofeiny i nie doświadczamy skoków ciśnienia. Podczas badań najlepsze wyniki można było zaobserwować u osób, które piły od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie.
Przyspieszona akcja serca i zwiększona pojemność wyrzutowa mięśnia sercowego powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz lepsze dotlenienie i ukrwienie tkanek. Tak pozytywny wpływ na nasze serce mają polifenole (antyutleniacze) zawarte w kawie, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zawału czy miażdżycy.
Kawa, a choroby
Długoletnie badania potwierdziły również wpływ kawy na skuteczną ochronę przed wieloma poważnymi chorobami. Tak jak w każdym przypadku także tutaj, bardzo ważne było odpowiednie dawkowanie kawy przez badane osoby.
- Naukowcy udowodnili, że codzienne picie kawy pomogło ochronić przed zachorowaniem na chorobę Alzheimera osoby z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
- Kolejną chorobą, na którą kawa działa pozytywnie, jest choroba Parkinsona. Kofeina zawarta w kawie nie tylko pomaga zapobiegać w jej rozwoju, ale również może zredukować objawy u osób, które już zostały zdiagnozowane.
- Według holenderskich naukowców codzienne picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zalecana przez nich dawka to 2-3 filiżanki dziennie. Co ciekawe nie jest to zasługa kofeiny, a kafestolu i kwasu kawowego, dlatego w tym wypadku pomaga również kawa bezkofeinowa.
- Kofeina zawarta w kawie skutecznie rozszerza oskrzela, przez co zmniejsza nasilenie ataków duszności u osób chorych na astmę.
- Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda udowodnili, że kobiety, które piją 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie są zdecydowanie mniej zagrożone zachorowaniem na raka macicy, a mężczyźni pijący 6 filiżanek kawy dziennie rzadziej chorują na raka prostaty. Głównie wiąże się to z silnymi właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwutleniającymi kawy.
Od wielu lat słyszymy o negatywnych skutkach picia kawy, a to przeświadczenie tak mocno się w nas zakorzeniło, że ciężko dopuścić do siebie myśl o tym, że kawa może pozytywnie wpływać np. na nasze serce. Naukowcy z każdym rokiem potwierdzają te informacje i obalają wszystkie teorie sceptyków i przeciwników kawy. Dzięki temu wiemy, że oprócz wspaniałego smaku i cudownego pobudzenia kawa oferuje nam znacznie więcej i nie należy jej się bać.
Opracowanie: Konesso.pl
Sklep z kawą i akcesoriami do kawy