W ostatnich latach podkreśla się szczególną rolę, jaką pełni witamina D w organizmie człowieka. Nie jest już wiązana jedynie z regulowaniem gospodarki wapniowo-fosforanowej. Naukowcy potwierdzają, że prócz roli, jaką witamina D odgrywa w kształtowaniu układu kostnego i zębów, ważna jest także w procesach odpornościowych organizmu, działa przeciwzapalnie, a także przeciwnowotworowo. Warto również podkreślić, że jest czynnikiem, który wpływa na regulację kilkuset genów człowieka. Dlatego też niedobory witaminy D, które powszechnie występuja w populacji polskiej, mogą przynieść wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie w przypadku dzieci, których organizm cały czas jest w fazie intensywnego rozwoju i wzrostu.
Źródła witaminy D
Źródła witaminy D w organizmie człowieka:
– synteza skórna
– dieta
– suplementacja
Synteza w skórze ? czy u dzieci jest wystarczająca?
Znaczna ilość witaminy D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promienie słonecznych. Badania pokazują, że synteza skórna może pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten składnik w około 80%, a nawet do 100%. Trzeba jednak podkreślić, że ten sposób pozyskiwania witaminy D w naszej szerokości geograficznej efektywny jest od maja do września, w godz. 10.00-15.00, kiedy to promienie słoneczne mają odpowiedni kąt padania, a chmury nie przysłaniają słońca. Aby doszło do naturalnej syntezy witaminy D, w wymienionych warunkach, na ekspozycję słoneczną należy wystawić ok. 18% ciała, czyli przedramienia i podudzia, przez około 15 minut, bez kremu z filtrem.
Jednak zazwyczaj dzieci z uwagi na zajęcia przedszkolne czy szkolne, które odbywają się w budynkach zamkniętych, mają znacznie ograniczoną ekspozycję na słońce. A niemowlęta i dzieci do lat 3. zgodnie z zaleceniami, nie powinny być wystawiane bezpośrednio na słońce. Dlatego też w tej grupie wiekowej, należy pamiętać o źródłach witaminy D z diety oraz suplementacji, jeśli spożycie z dietą jest niewystarczające.
Witamina D w żywności
Produkty spożywcze, w których występuje znaczna ilość witaminy D to tłuste ryby i żółtko jaja. Witamina D obecna jest także w pokarmie kobiecym, mlekach modyfikowanych, mleku krowim, wzbogacanych przetworach mlecznych, a także margarynach miękkich do smarowania pieczywa.
Tabela 1. Zawartość witaminy D w wybranych pokarmach.
Produkt | Witamina D/100 g produktu |
Łosoś świeży | 1200 IU |
Łosoś pieczony | 540 IU |
Żółtko jaja | 54 IU |
Mleko krowie | 0,4-1,2 IU |
Twarożek wzbogacany w wapń i wit. D | 50 IU |
Mleko kobiece | 1,5-8 IU; 20 IU (kobieta suplementująca Wit. D) |
Mleko modyfikowane początkowe ?1? | 40-60 IU |
Mleko modyfikowane następne ?2? | 56-76 IU |
Najnowsze zalecenia dla dzieci w wieku 1-10 lat
Zalecenia dotyczące optymalnego pokrycia zapotrzebowania na witaminę D w grupie dzieci 1-10 lat wskazują, że:
– suplementacja witaminą D nie jest konieczna (ale wciąż zalecana i bezpieczna), jeśli dziecko od maja do września przebywać będzie w warunkach, w których zachodzi efektywnie synteza skórna
– suplementacja Wit. D w dawce 600-1000 IU/dobę jest zalecana, jeśli powyższe warunki nie są spełnione. Suplementacja powinna trwać cały rok i być uzależniona od masy ciała dziecka i spożycia witaminy D z dietą
– suplementacja Wit. D w dawce 1600-4000 IU/dobę zalecana jest w przypadku dzieci z otyłością
Warto również podkreślić, że suplementację witaminy D należy skonsultować z lekarzem i dietetykiem
Źródło: Polskie Towarzystwo Dietetyki
http://www.portaldietetyka.pl
.