Kiełbasa, jajko i żurek ? to podstawa świątecznego sytego śniadania. Do tego symboliczna święconka i łakocie z wielkanocną babką na czele. Obfitość świątecznego stołu ma wróżyć dobrobyt. Należy jednak pamiętać, że elegancko nakryty stół to taki, na którym panuje ład
i porządek. Dbanie o harmonię nie zawsze jest łatwe, dlatego marka HEFRA wychodzi ze wskazówkami, w jaki sposób zadbać o prawidłowe nakrycie stołu i jak sprawić, by za pomocą srebrnych i posrebrzanych sztućców, oraz galanterii stołowej sprawić, był stół miał wyjątkowy, świąteczny charakter.
Zacznijmy od podstaw, czyli ustawienia stołu. Powinno się go umieścić w miejscu, w którym goście będą mogli swobodnie usiąść i przejść obok siedzących. Żeby zapobiec trącaniu się przez gości łokciami, na każde nakrycie powinno się zarezerwować od pięciu do sześćdziesięciu centymetrów. Jeśli pomiędzy nakryciami pojawią się większe odległości, goście będą musieli daleko sięgać do postawionych potraw.
Klasyka w cenie
Kolejnym krokiem powinno być zadbanie o obrus. To podstawa pięknego stołu. Powinien on zwisać z każdej strony stołu na odległość nie większą niż 20 centymetrów. Trzy kolory zachowane w jednej tonacji, jak jasnozielony, standardowo zielony i ciemnozielone lub biały, kremowy i żółty, dodadzą naszemu stołowi świątecznego uroku. Proponowane kolory są dość jasne, dlatego warto zainwestować w obrusy plamoodporne, niczym nieodbiegające wyglądem od standardowych tkanin. Wówczas plamki po sosie czy napojach wystarczy przetrzeć wilgotną ścierką i po przebarwieniu nie powinno być śladu.
Sposób na serwetkę
Gdy wreszcie dobierzemy obrus idealny do naszego stołu, po lewej stronie talerza lub też bezpośrednio na nim należy położyć serwetkę. Może leżeć na płasko albo być finezyjnie zwinięta czy też zrolowana i ozdobiona specjalną obrączką. W ofercie HEFRY można znaleźć komplet aż sześciu obrączek do serwetek w zachwycających kształtach. Aby komponowały się z całością, powinny być materiałowe,
a nie papierowe. Tym sposobem nakrycie będzie prezentować się bardziej elegancko. W sprzedaży jednak można znaleźć serwetki papierowe, przypominające materiałowe, z motywami wielkanocnymi.
Postaw na komplet
Zastawa stołowa powinna pochodzić z jednego kompletu. Dlatego warto zaopatrzyć się wcześniej
w taką na co najmniej 12 osób. Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się naczynia i sztućce środka stołu, takie jak łyżka wazowa, czerpak do sosu, sztućce półmiskowe i sałatkowe, czy widelec do zakąsek. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem.
Sztućce także nie mogą być przypadkowe, a na wielkanocnym stole powinna znaleźć się ich cała gama. Układamy je po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Natomiast po lewej należy ułożyć odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego.
W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek wielkanocny. Zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejnością, z jaką się je spożywa.
Na świątecznym stole powinno znaleźć się wszystko to, co niezbędne. W zasięgu ręki biesiadników powinny być: taca z jajkami, półmiski z sałatkami oraz te z szynkami, wędlinami i pieczywem. Ważnym elementem wielkanocnego stołu są także koszyk na pieczywo i maselniczka. Te srebrne naczynia można znaleźć w ofercie HEFRY. Kojarzą się one z elegancją i idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Srebro pomocne przy wielkanocnym gotowaniu
Z produktów HEFRY warto korzystać codziennie. Srebrne sztućce wpływają korzystnie na potrawy, także na ich walory smakowe. Na przykład mieszanie zupy podczas gotowania łyżką wykonaną z tego szlachetnego metalu sprawi, że będzie ona dłużej świeża. Będzie to szczególnie istotne, jeśli chcemy, by nasze potrawy wytrzymały wielkanocne szaleństwo.
Ponadto kruszec ten dobrze współgra z winem. Podane w srebrnym kieliszku stanie się bardziej wykwintne w smaku, będzie też zimniejsze. Dodatkowym atutem srebra jest to, że popularna kranówka po krótkim czasie w srebrnym dzbanie zyskuje lecznicze właściwości, a organizm dłużej zachowuje młodość, gdy pija się wodę ze srebrnych naczyń.
No i last but not least, kwestie prozdrowotne srebra. Od wieków wiedziano, że jadając srebrnymi sztućcami możemy sobie zapewnić nie tylko pomyślność, ale i zdrowie. Ten srebrny kruszec posiada powiem antybakteryjne właściwości. Zatem nie tylko poprzez najlepsze życzenia przekazujemy sobie najlepsze intencje, ale również poprzez ugoszczenie najbliższych srebrną zastawa stołową dajemy im poczucie troski o ich zdrowie.
Wesołych świąt!