Wegetariańskie kotleciki cig kofte to super smaczne i bardzo aromatyczne danie nie tylko dla wegetarian. W wersji oryginalnej przygotowuje sie je z surowego mięsa i kaszy bulgur, ale wersja wege jest równie pyszna. Çi? köfte powinny być ostre, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak.
Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.
Składniki:
1 szklanki kaszy bulgur köftelik
1 szklanka soczewicy
szczypiorek
pietruszka
cebula
sól
pieprz
kmin
słodka papryka mielona
turecka papryka pul biber
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.
?ugniatamy
?.ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.
Afiyet olsun!
Zdjęcie Kamran Aydinov – freepik.com