Wegetariańskie jajka po szkocku

Zapraszamy do oglądania pierwszego odcinka z Jagną Niedzielską ? kucharką i propagatorką nurtu Zero Waste w Polsce.

Składniki:

  • 2 ugotowane jajka
  • 1 jajko surowe
  • 100 g soczewicy z puszki lub suchej ciecierzycy ugotowanej
  • 1 serek kremowy Hochland z ziołami w bloczku
  • 1 serek kremowy Hochland śmietankowy w bloczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pęczek różnych ziół (natka, koperek, kolendra)
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.
  2. Na patelnię dodaj przyprawy: kumin, kolendrę oraz paprykę. Smaż chwilę dla wydobycia smaku.
  3. Dodaj cieciorkę. Smaż do momentu, aż cieciorka stanie się delikatnie chrupiąca. W międzyczasie z ziół oderwij poszczególne listki, zostawiając łodyżki. Łodyżki drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
  4. Ściągnij wszystko z patelni i zblenduj tak, żeby cieciorka miała małe, ale wyczuwalne kawałki. Nie blenduj na jednolitą masę. Pozostaw do ostudzenia.
  5. W międzyczasie połącz serki Hochland. Możesz serek od razu wyłożyć na talerz i ozdobić go listkami ziół.
  6. Do ostudzonej masy z ciecierzycy dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju, do temperatury 175 stopni.
  8. Ugotowane jajka obtocz mąką, strzepując jej ewentualny nadmiar. Następnie oblep je masą z cieciorki.
  9. Jajka smaż na głębokim tłuszczu, z każdej strony, aż złapią wyraźnie brązową skórkę. Po usmażeniu odsącz je na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  10. Serwuj z serkami kremowymi Hochland oraz ziołami.

Pyszne rodzinne gotowanie w duchu #zerowaste, kulinarne podróże z domu ? te i inne tematy pojawią się w akcji #Zostań w domu z Hochland. Inspirujące porady zostaną przygotowane we współpracy z influencerami. Pojawiać się będą systematycznie przez najbliższe tygodnie na www.hochland.pl oraz w kanałach Social Media. Działania wspierane będą kampanią online.

Obecna sytuacja zupełnie zmieniła codzienne funkcjonowanie większości z nas. Maksymalne ograniczenie aktywności pozadomowej stało się dowodem odpowiedzialności za siebie i za innych. Spędzanie w domu tak długiego czasu nie jest proste, zwłaszcza gdy oznacza konieczność równoczesnego wypełniania wielu, także nowych obowiązków. Większość rodzin każdego dnia stara się pogodzić prace domowe z edukacją dzieci oraz zdalną pracą zawodową. Niewątpliwie pomocne będą w tym pomysły i inspiracje od marki Hochland, która zachęca, by zostać w domu i spędzić ten czas rodzinnie, w zdrowiu i ze smakiem.

W ramach akcji #Zostań w domu, Hochland zaprosił do współpracy grono influencerów. W zakresie kulinariów nie zabraknie tematu #zerowaste, który jest doskonałą odpowiedzią na gotowanie w tych wyjątkowych okolicznościach. Damian Kordas, Sylwia Majcher i Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl) pokażą, jak przygotować smakowite i kreatywne dania. Nieodzownym elementem wszystkich przepisów będą sery Hochland, zarówno kremowe topione jak i żółte.

Jagna Niedzielska – kucharka i propagatorką nurtu Zero Waste, pokaże jak wykorzystać zapasy żywności i zaprosi wszystkich do kulinarnych podróży w domowym zaciszu. W ośmiu odcinkach zaprezentuje, jak wykonać pyszne potrawy z całego świata na bazie podstawowych produktów. W przepisach wykorzysta sery kremowe, które doskonale łączą się ze wszystkimi składnikami i dodają pysznego smaku. Są one jednocześnie składnikiem świetnie sprawdzającym się w gotowaniu w duchu #zerowaste. To kolejna inicjatywa, w której Hochland Polska podejmuje temat niemarnowania żywności. Firma aktywnie propaguje nurt #zerowaste oraz sama prowadzi działania w tym zakresie, m.in. od wielu lat współpracując z Federacją Polskich Banków Żywności, które niosą pomoc żywnościową osobom potrzebującym.

W stworzonych w ramach akcji materiałach propagowane będą również tak ważne, zwłaszcza teraz, zasady higieny w kuchni.

Proponowane dania będą nie tylko pomysłowe, ale i proste w wykonaniu ? tak, by wspólne gotowanie z dziećmi stało się również okazją do rodzinnej zabawy. Przewodnikami w tym temacie będą influencerzy specjalizujący się w tematyce parentingowej ? Szczesliva, TrojaczkiTV i Joanna Pachła.

W ramach akcji #Zostań w domu Hochland prowadzona będzie również współpraca z mikroinfluencerami. Materiały video i posty pojawiać się będą na blogach, Facebooku, YouTube oraz Instagramie. Przepisy i porady zamieszczane będą także na www.hochland.pl.

Internauci mogą spodziewać się pomysłów na wiele kreatywnych dań, idealnych do wspólnego przygotowania w domu. Ich pyszną zapowiedzią są jajka po szkocku z serkiem kremowym Hochland.

Więcej kulinariów

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.