Zapraszamy do oglądania pierwszego odcinka z Jagną Niedzielską ? kucharką i propagatorką nurtu Zero Waste w Polsce.
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 1 jajko surowe
- 100 g soczewicy z puszki lub suchej ciecierzycy ugotowanej
- 1 serek kremowy Hochland z ziołami w bloczku
- 1 serek kremowy Hochland śmietankowy w bloczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Pęczek różnych ziół (natka, koperek, kolendra)
- 7-8 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.
- Na patelnię dodaj przyprawy: kumin, kolendrę oraz paprykę. Smaż chwilę dla wydobycia smaku.
- Dodaj cieciorkę. Smaż do momentu, aż cieciorka stanie się delikatnie chrupiąca. W międzyczasie z ziół oderwij poszczególne listki, zostawiając łodyżki. Łodyżki drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
- Ściągnij wszystko z patelni i zblenduj tak, żeby cieciorka miała małe, ale wyczuwalne kawałki. Nie blenduj na jednolitą masę. Pozostaw do ostudzenia.
- W międzyczasie połącz serki Hochland. Możesz serek od razu wyłożyć na talerz i ozdobić go listkami ziół.
- Do ostudzonej masy z ciecierzycy dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
- W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju, do temperatury 175 stopni.
- Ugotowane jajka obtocz mąką, strzepując jej ewentualny nadmiar. Następnie oblep je masą z cieciorki.
- Jajka smaż na głębokim tłuszczu, z każdej strony, aż złapią wyraźnie brązową skórkę. Po usmażeniu odsącz je na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Serwuj z serkami kremowymi Hochland oraz ziołami.
Pyszne rodzinne gotowanie w duchu #zerowaste, kulinarne podróże z domu ? te i inne tematy pojawią się w akcji #Zostań w domu z Hochland. Inspirujące porady zostaną przygotowane we współpracy z influencerami. Pojawiać się będą systematycznie przez najbliższe tygodnie na www.hochland.pl oraz w kanałach Social Media. Działania wspierane będą kampanią online.
Obecna sytuacja zupełnie zmieniła codzienne funkcjonowanie większości z nas. Maksymalne ograniczenie aktywności pozadomowej stało się dowodem odpowiedzialności za siebie i za innych. Spędzanie w domu tak długiego czasu nie jest proste, zwłaszcza gdy oznacza konieczność równoczesnego wypełniania wielu, także nowych obowiązków. Większość rodzin każdego dnia stara się pogodzić prace domowe z edukacją dzieci oraz zdalną pracą zawodową. Niewątpliwie pomocne będą w tym pomysły i inspiracje od marki Hochland, która zachęca, by zostać w domu i spędzić ten czas rodzinnie, w zdrowiu i ze smakiem.
W ramach akcji #Zostań w domu, Hochland zaprosił do współpracy grono influencerów. W zakresie kulinariów nie zabraknie tematu #zerowaste, który jest doskonałą odpowiedzią na gotowanie w tych wyjątkowych okolicznościach. Damian Kordas, Sylwia Majcher i Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl) pokażą, jak przygotować smakowite i kreatywne dania. Nieodzownym elementem wszystkich przepisów będą sery Hochland, zarówno kremowe topione jak i żółte.
Jagna Niedzielska – kucharka i propagatorką nurtu Zero Waste, pokaże jak wykorzystać zapasy żywności i zaprosi wszystkich do kulinarnych podróży w domowym zaciszu. W ośmiu odcinkach zaprezentuje, jak wykonać pyszne potrawy z całego świata na bazie podstawowych produktów. W przepisach wykorzysta sery kremowe, które doskonale łączą się ze wszystkimi składnikami i dodają pysznego smaku. Są one jednocześnie składnikiem świetnie sprawdzającym się w gotowaniu w duchu #zerowaste. To kolejna inicjatywa, w której Hochland Polska podejmuje temat niemarnowania żywności. Firma aktywnie propaguje nurt #zerowaste oraz sama prowadzi działania w tym zakresie, m.in. od wielu lat współpracując z Federacją Polskich Banków Żywności, które niosą pomoc żywnościową osobom potrzebującym.
W stworzonych w ramach akcji materiałach propagowane będą również tak ważne, zwłaszcza teraz, zasady higieny w kuchni.
Proponowane dania będą nie tylko pomysłowe, ale i proste w wykonaniu ? tak, by wspólne gotowanie z dziećmi stało się również okazją do rodzinnej zabawy. Przewodnikami w tym temacie będą influencerzy specjalizujący się w tematyce parentingowej ? Szczesliva, TrojaczkiTV i Joanna Pachła.
W ramach akcji #Zostań w domu Hochland prowadzona będzie również współpraca z mikroinfluencerami. Materiały video i posty pojawiać się będą na blogach, Facebooku, YouTube oraz Instagramie. Przepisy i porady zamieszczane będą także na www.hochland.pl.
Internauci mogą spodziewać się pomysłów na wiele kreatywnych dań, idealnych do wspólnego przygotowania w domu. Ich pyszną zapowiedzią są jajka po szkocku z serkiem kremowym Hochland.