Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ?
Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem.
Verrine to przystawka lub deser ze składników ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na niąrozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach.
Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne, surowe lub gotowane – ważne, aby składniki kontrastowały ze sobą kolorem i smakiem.
Poniższy został w całości zaczerpnięty z książki „W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków” autorstwa Susan Herrmann Loomis. Książki niezwykłej, która oprócz przepisów i dużej porcji rzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając w klimat małego francuskiego miasteczka.
Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały.
Jeśli chcecie zapoznać się z recenzją książki zapraszamy do działu Kultura
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
Cervelle de canut, concombre en puree en verrine
Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d’Hortes o bogatym bukiecie.
Składniki – na 8 porcji
- 2 długie ogórki szklarniowe, obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki
- 1? szklanki (435 ml) świeżego twarożku, najlepiej śmietankowego
- łyżka octu z białego wina
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- pęczek świeżego szczypiorku
Przygotowanie
Rozdrabniamy ogórki na purée w robocie kuchennym. Przekładamy pulpę ogórkową na sitko, które kładziemy na misie. Schładzamy przez co najmniej godzinę, maksymalnie do 3 godzin.
W średniej misce roztrzepujemy serek, żeby go trochę bardziej napowietrzyć. Mieszając, dolewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy [posiekany] szczypiorek, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy; odstawiamy.
Przed podaniem odlewamy sok, który spłynął z ogórkowej pulpy (nie wylewamy ? to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu.