Tygielek dla prawdziwych miłośników kawy

Tygielek dla prawdziwych miłośników kawy

Ekspresy do kawy zyskały dziś powszechną popularność, ponieważ za ich pomocą można łatwo przygotować różnorodne napoje kawowe, od tradycyjnego espresso po warstwowe latte macchiato. Niemniej jednak wciąż jest wielu tradycjonalistów, którzy uważają, że najlepszą kawę można zaparzyć tylko w ekspresie turbo. Smak jest raczej subiektywną kwestią, ale turbo jest nadal poszukiwane. Oczywiście cena również odgrywa tutaj rolę, ponieważ turbo jest znacznie tańsze niż automatyczny ekspres do kawy. Jego konstrukcja jest dość prosta, ale istnieje wiele niuansów związanych z wyborem.

Jaki powinien być kształt tygiełka?

Uważa się, że odpowiednia turba powinna mieć kształt stożka, z szeroką dolną częścią i wąską szyjką. Gdy woda jest podgrzewana w takiej szyjce, tworzy się korek piany, który zachowuje smak, dzięki czemu smak napoju jest bardziej intensywny.

Jednak, jak można zobaczyć w katalogu elektronicznym https://e-katalog.pl/, sklepy internetowe sprzedają sporo tygiełków o cylindrycznym kształcie. Lepiej nadają się one do parzenia mocnej kawy, ponieważ szybko podgrzewają dolną warstwę wody, co zwiększa ekstrakcję kofeiny z ziaren kawy. Jednak napój z takiego tygiełka może łatwo „uciec”, więc podczas parzenia kawy lepiej nie oddalać się od kuchenki.

Jaki materiał jest uważany za najlepszy?

Lista materiałów, z których można wykonać tygiełek jest bardzo szeroka: miedź, stal, aluminium, glina, ceramika, szkło, kwarc, a nawet srebro. Miedziana uważana jest za wariant klasyczny. Smak przygotowanej w nim kawy jest nasycony. Należy jednak upewnić się, że wewnętrzna powłoka cynowa nie jest uszkodzona, w przeciwnym razie takie naczynia staną się niebezpieczne dla zdrowia. Stal jest bardziej praktyczna, ale ponieważ nagrzewa się nierównomiernie, wymaga umiejętności podczas przygotowywania kawy. Zaletą aluminium jest jego niska cena.

Czy uchwyt ma znaczenie?

Niektóre tygiełki mają rączkę wykonaną z tego samego metalu co korpus. Nie jest to zbyt praktyczne, ponieważ taki uchwyt może poparzyć dłonie. Lepiej wybrać drewno lub plastik.

Jak wybrać optymalną objętość?

Klasyczna tygiełka jest dość mała, o pojemności 100-150 ml, czyli na jedną lub dwie filiżanki. Jednak wiele osób, które są przyzwyczajone do Americano, woli większe porcje, a czasami trzeba od razu zaparzyć kawę dla firmy. W takim przypadku dostępne są duże tygiełki o pojemności pół litra lub nawet więcej. Niektórzy producenci oferują zestaw kilku turków o różnych objętościach. Taki zakup będzie praktyczny, ale będziesz musiał wydać więcej niż w przypadku zakupu pojedynczego tygiełku.

Artykuł partnera

Więcej informacji z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o projektach dotyczących nowoczesnego szkolnictwa, najlepszych startupach z Mazowsza, nowych [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Legionowskim i Nowodworskim

W dniach od  5 do 15 listopada planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Legionowskiego i Nowodworskiego. Obszar Data rozpoczęcia [...]
0 komentarzy
30 gmin z Mazowsza dołącza do Programu Aktywny Maluch!

30 gmin z Mazowsza dołącza do Programu Aktywny Maluch!

Nowe miejsca w żłobkach w 21 gminach oraz dzienni opiekunowie w 9 gminach – to efekt działań rządu na rzecz rozwoju instytucji opieki [...]
0 komentarzy
ZUS: Wcześniejsze wypłaty emerytur i rent

ZUS: Wcześniejsze wypłaty emerytur i rent

Emeryci i renciści, których termin płatności świadczenia przypada na 1 listopada, otrzymają emerytury i renty jeszcze w październiku. Wcześniej pieniądze otrzymają także osoby, [...]
0 komentarzy

Kolejny rok „Żołnierskiej Pamięci” Terytorialsów 5 Mazowieckiej Brygady OT

Jak co roku, w dniach poprzedzających Wszystkich Świętych żołnierze 5 Mazowieckiej Brygady Obrony Terytorialnej angażują się w akcję „Żołnierska Pamięć”. Porządkują mogiły i [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.