Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje.
Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej.
Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe.
Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy.
Składniki ciasta (forma o średnicy 24 cm)
- 230 g mąki pszennej
- 130 g bardzo zimnego masła
- 60-70 g cukru pudru (ilość cukru można nieco zmniejszyć, w zależności od upodobań)
- 1 żółtko
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta.
- opcjonalnie 1czubata łyżka bardzo zimnego, gęstego jogurtu lub 2 łyżki lodowatej wody
Składniki nadzienia
- 250 -300 g śliwek (mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w małą kostkę schłodzone masło i posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy).
Dodać żółtko i zimny jogurt (lub wodę) i zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut.
W międzyczasie pokroić śliwki na plasterki o grubości około 3 mm.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, w taki sposób, aby średnica ciasta była o kilka centymetrów większa niż średnica formy do tarty. Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i lekko docisnąć do dna i brzegów. Ponad krawędzie formy powinno wystawać po około 2 cm ciasta.
Na cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby lekko zachodziły na siebie, oprószyć cukrem i cynamonem. Wystające ciasto zawinąć do wnętrza formy, lekko pozlepiać, nie dociskając do śliwek i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec przez około 40 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (bez termoobiegu, tylko grzałka górna i dolna). Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłączyć górną grzałkę.
Po upieczeniu brzegi ciasta oprószyć cukrem pudrem,
Życzymy smacznego.
A.O.