Światowy Dzień Makaronu w Ząbkach

W środę, 25 października, obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji, w gościnnych progach Restauracji ?na Skrajnej?, odbyła się  prezentacja nowej linii makaronów prozdrowotnych wprowadzonych na rynek przez Grupę Makarony Polskie. Współorganizatorem uroczystości była Praska Giełda Spożywcza.

Celem obchodzonego w Ząbkach święta makaronu była nie tylko popularyzacja, tego znanego na całym świecie od tysięcy lat półproduktu , ale też ukazanie jego walorów prozdrowotnych i dietetycznych. Mająca swoją siedzibę w Ząbkach Grupa Makarony Polskie, jeden z największych i najdynamiczniej rozwijających się polskich producentów, wprowadziła na rynek linię makaronów funkcjonalnych, wytwarzanych ze zbóż alternatywnych, o unikalnych wartościach odżywczych i specjalnym przeznaczeniu dietetycznym.

2017-10-30_165601

Jak podkreślił Zenon Daniłowski, prezes Grupy Makarony Polskie, rośnie świadomość Polaków, którzy coraz częściej dokonują zakupów produktów innowacyjnych, wspierających zdrowy tryb życia.    Konsumpcja makaronów przestała być jedynie formą zaspokojenia głodu, stając się elementem profilaktyki chorób, a nawet częścią leczniczych diet. Polscy konsumenci zwracają uwagę na stopień przetworzenia żywności, unikają sztucznych dodatków i ulepszaczy i chętniej wybierają produkty krajowe, często zdecydowanie smaczniejsze, a zarazem wykwintne i łatwe w przygotowaniu. Makaron gryczany, orkiszowy czy pełnoziarnisty (inaczej razowy) na stałe zagościły na polskich stołach, wspierając Polaków w dążeniu do zdrowego trybu życia.

Ideę firmy doskonale spersonalizował genialny artysta grafik – Andrzej Pągowski, twórca plakatów do niemal wszystkich dzieł Krzysztofa Kieślowskiego oraz musicalu Hair i kultowego filmu „Miś?. Andrzej Pągowski stworzył inspirujący plakat obrazujący ducha marki MakaronyPolskie ? opiekuńczego ducha kobiet ? mam, babć, karmicielek, które troszczą się o swoich najbliższych każdego dnia.

O roli makaronów w diecie sportowca i osób regularnie trenujących, także rekreacyjnie, mówił Kamil Ruta,  wielokrotny złoty medalista  Mistrzostw  Świata i  zdobywca Pucharu  Świata i Europy, zawodowy mistrz kraju i DSF Kickboxing Challenge.  W swojej wypowiedzi Kamil Ruta podkreślił, że makaron jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Oprócz zalet wynikających z zawartości różnorodnych węglowodanów, białka i błonnika, stanowi bogate źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza.
W przepisach kucharskich najczęściej wspomina się o 100-gramowych porcjach na jedną osobę. Jest to optymalna ilość, która w połączeniu z innym zdrowym składnikiem posiłku daje odżywcze i smaczne danie. 100-gramowe prozdrowotne makarony niebawem wzbogacą ofertę grupy Makarony Polskie.

– Tradycyjny makaron, jest swego rodzaju fenomenem. Zrobiony według włoskiej receptury składa się jedynie z wody, mąki i soli. Bogactwo makaronu bierze się z rodzaju użytej mąki, dzięki temu mamy do dyspozycji makarony żytnie, pszenne, pełnoziarniste, ale także makarony ryżowe czy kukurydziane. Różnorodność gatunków mąk, z których wytwarza się makarony daje konsumentom olbrzymie pole manewru. Makaron jest bardzo dobrą alternatywą dla pieczywa, a dzięki różnorodności każdy z konsumentów bez kłopotu znajdzie odpowiedni dla siebie rodzaj i gatunek ? powiedział na zakończenie Zenon Daniłowski.

Relacja i zdjęcia: Aleksandra Olczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.