Salep zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno ? zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich swoją historią sięga do czasów imperium rzymskiego
Zmielone bulwy roślin storczykowatych wykorzystywano do przyrządzania napojów zwanych satyrion i priapiskus uznawanych za silny afrodyzjak. Jednak popularność i ekspansję salep zawdzięcza mieszkańcom Imperium Osmańskiego. W VIII wieku na terenach dzisiejszej Turcji upowszechnił się islam, co skutkowało zakazem spożywania alkoholu. To najprawdopodobniej wtedy ówcześni Turcy wpadli na pomysł przyrządzania rozgrzewającego, leczniczego napoju salep. Stamtąd trafił on do Anglii i Niemiec, gdzie był serwowany w kawiarniach, jako alternatywa dla kawy i herbaty. Często aromatyzowano salep wodą z kwiatu pomarańczy lub wodą różaną.
Sahlab przyrządzany jest na bazie mleka, rzadziej wody i przypomina konsystencją rzadki pudding. Salep wykazuje też właściwości lecznicze Uważa się, że wzmacnia serce, zatrzymuje biegunkę i rozgrzewa, zwłaszcza jeśli jest spożywany z imbirem i / lub cynamonem. Korzystnie działa w przypadku kaszlu i dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, wzmacnia także układ odpornościowy i uznawany jest za silny afrodyzjak. Już na przełomie XII i XIII wieku salep był jednym ze składników leczniczych mikstur przygotowywanych dla sułtanów.
W Turcji głównym producentem sahlabu znanym jako Salepi Maraş jest region Kahramanmaraş. Popularność tego napoju doprowadziła do spadku populacji dzikich storczyków w wielu rejonach Turcji.
Źródło: www.tureckisklep.pl