Słynący z bogatego wachlarza smakowo-aromatycznego rum doczekał się swojego święta w stolicy. W dniu 11 maja w warszawskim Centrum Praskim Koneser odbędzie się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizatorzy festiwalu zapowiadają moc atrakcji w karaibskim stylu. Nie zabraknie również elementów kulinarnych.
Kategoria rumów to jeden z prężniej rozwijających się segmentów alkoholi w Polsce oraz całej Europie. O jego sile świadczą możliwości przybierania najróżniejszych form aromatyczno-smakowych, przez co zyskuje on coraz więcej fanów, również w kuchni. Dotychczas rumy znajdowały zastosowanie głównie przy pieczeniu ciast (np. babki, placki, kruche wyroby czy nawet pierniki) lub przyrządzaniu drinków (na bazie rumu przygotowuje się m.in. oryginalne Mojito). Ostatnio jednak, w dobie rosnącej popularności food pairingu, coraz częściej używa się ich do gotowania, chcąc jeszcze bardziej podkreślić lub wydobyć smak danej potrawy. O bogatych możliwościach zastosowania oraz wyjątkowym aromacie tego trunku przekonają się uczestnicy pierwszej edycji Show Rum Warsaw, która odbędzie w dniu 11 maja (sobota) w Centrum Praskim Koneser.
Podróż smakowa dookoła świata
Główną osią wydarzenia będzie degustacja rumów z całego świata. Organizatorzy zadbali o szeroki przekrój aromatyczny oraz geograficzny smakowanych alkoholi. Spodziewanych jest kilkudziesięciu wystawców z kilkunastu krajów. Podróż smakowa sięgnie m.in. odległych rejonów Dalekiego Wschodu (Japonia, Tajwan, Indie), Ameryki Południowej (m.in. Wenezuela, Ekwador) czy ?kolebki? rumu, czyli Karaibów (Jamajka, Barbados, Trinidad i Tobago) – z udziałem najstarszej marki rumowej na świecie, liczącej ponad 300 lat. Swoich reprezentantów wystawi również Europa (m.in. Francja, Dania, Włochy).
Oferta festiwalowa obejmuje również inne egzotyczne alkohole. Uczestnicy Show Rum Warsaw będą mogli spróbować wybranych gatunków brazylijskiej cachacy. Ten niezwykle popularny w Brazylii napój alkoholowy (produkowany z trzciny cukrowej), w Polsce praktycznie jest nieznany. O promocję cachacy na festiwalu zadba gość specjalny. Leszek Wędzicha, bo o nim mowa, od ponad 20 lat zaraża pasją i zajmuje się jej propagowaniem. Na co dzień współpracuje z wieloma producentami cachacy, jest również organizatorem Cachaça Festival UK.
Meksykańska wódka, koktajle i pokazy gotowania na żywo
W Centrum Praskim Koneser degustowane będą również meksykańskie trunki: tequila, charanda (alkohol wytwarzany w stanie Michoacán) czy mezcal. O podniebienia uczestników zadbają również producenci whisky, którzy zaprezentują wersje finiszowane w beczkach po rumie
Możliwość spróbowania kilkuset gatunków prestiżowych, egzotycznych alkoholi to nie jedyna atrakcja przewidziana przez Organizatora. Dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę z zakresu rumów, przygotowano sesje Masterclass, czyli zamknięte warsztaty degustacyjne dla grupy 25-30 osób (prowadzone przez zagranicznych gości). Planowane są również pokazy tworzenia i serwowania koktajli oraz drinków z użyciem rumów.
Nie zapomniano też o fanach dobrej kuchni. Stroną kulinarną wydarzenia zajmie się znana warszawska Restauracja Merliniego. Jej właściciel i szef kuchni, Bartłomiej Czerwiński, poprowadzi dwa pokazy gotowania na żywo. Podczas pierwszego wejścia przyrządzi na oczach publiczności krewetki w rumie z mango, chili i zieloną kolendrą. To danie z akcentami karaibskimi, którego smaki i aromaty zostaną podkreślone poprzez wykorzystanie wyjątkowego rumu. Drugi pokaz skupi się na przygotowaniu wołowiny w tequili macerowanej z ananasem smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonem. Meksyk słynie przede wszystkim z drobiu, ale również doskonałej wołowiny. Bartłomiej Czerwiński zdecydował się zaprezentować danie z wołowiny, zachowując w nim ?letni i wakacyjny? charakter tego kraju, co zostanie uzyskane poprzez dodanie egzotycznych owoców. Całość zostanie wykończona Tequilą, która jest świetnym utrwalaczem smaków.
Show Rum Warsaw to również doskonała okazja do uzupełnienia naszej domowej kolekcji mocnych trunków. Sklep festiwalowy oferować będzie szerokie spektrum alkoholi w atrakcyjnych cenach ? pomniejszonych o podatek VAT. Z kolei dla tych, którzy chcieliby zabrać alkohol do domu, a nie chcą kupować całych butelek, przygotowano Stację Dram, gdzie do nabycia będą tzw. sample (próbki) rumów.
Centralnym miejscem Show Rum Warsaw będzie scena festiwalowa, gdzie poza sesją food pairingu odbywać się będą wykłady, prezentacje i rozmowy z gośćmi specjalnymi.
Większość alkoholi festiwalowych dostępna będzie w cenie biletu. Za wybrane, bardziej limitowane edycje trzeba będzie zapłacić zakupionymi na miejscu voucherami.
Festiwal odbędzie się w sobotę (11 maja br.), w godzinach 12:00-24:00. Więcej informacji dostępnych jest na oficjalnej stronie wydarzenia: http://www.showrumwarsaw.com/ .