Ras el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół, w tym takie, które występują jedynie w tym regionie. Stosowana do wyśmienitego tajine, może także wzbogacić nasze rodzime potrawy.
W Maroku niemal każdy sklep, restauracja czy rodzina ma swój własny, często przekazywany z pokolenia na pokolenie i pilnie strzeżony przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki.
Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine kończąc. Swój niepowtarzalny smak i aromat tajne zawdzięcza powolnemu, wielogodzinnemu gotowaniu w niskiej, nie przekraczającej stu stopni temperaturze. Ras el hanout można także dodawać do masła.
Składniki: ? 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki ? pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
? 1 łyżeczka mielonego kardamonu ? 2 łyżeczki mielonego imbiru ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
? 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,
? 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
? 1 łyżeczka cynamonu ? 1 łyżeczka mielonego czosnku
? 1 łyżeczka kurkumy ? 1 łyżeczka mielonego kuminu
? 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu ? 1/3 łyżeczki szafranu ? 2 zmielone liście laurowe ? opcjonalnie 1/3 łyżeczki galangalu
Przygotowanie: teraz wystarczy podane wyżej składniki wymieszać ze sobą i cieszyć się smakiem. Mieszankę przechowujemy w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu.