Preparaty na bazie propolisu są niezastąpione w sezonie grypowym i okresach obniżonej odporności. Propolis czyli kit pszczeli to żywiczna substancja, którą pszczoły zbierają z drzew i kwiatów. Podobnie jak miód, propolis się różni się składem, w zależności od tego z jakich roślin powstaje.
Nazwa propolis pochodzi od greckich słów: pro – przed i polis ? miasto. Oznacza zewnętrzny mur obronny otaczający miasto. Ma to związek z rolą ochronną,jaką pełni propolis. Pszczoły wykorzystują go jako substancję wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą jego wnętrze i zabezpieczającą przed rozwojem różnych drobnoustrojów, bakterii i grzybów i procesom gnilnym. W skład propolisu wchodzi około 300 aktywnych biologicznie substancji tj. żywice i balsamy roślinne (50%), woski (30%), olejki eteryczne (10%) i pyłek kwiatowy (5%). Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, ale jest rozpuszczalny w alkoholu.
Propolis to prawdziwy cud natury i jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie mają na niego wpływu mutacje bakterii i wirusów. Prowadzone współcześnie badania naukowe potwierdzają lecznicze właściwości propolisu. Propolis działa silnie przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, hamuje rozwój wszelkich bakterii, grzybów i innych niepożądanych drobnoustrojów. Chroni wątrobę i podnosi odporność organizmu na wirusy i infekcje. Stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz skutecznie niweluje problemy jamy ustnej i dziąseł.
W lecznictwie wykorzystywany jest także korzystny wpływ propolisu na serce i układ krwionośny, propolis działa bowiem z jednej strony przeciwmiażdżycowo, z drugiej zaś rozszerza naczynia wieńcowe i zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego.
Propolis może jednak wywołać reakcje alergiczne, dlatego nie powinny go stosować osoby uczulone na produkty pszczele. Przy miejscowym zastosowaniu propolisu mogą wystąpić: zaczerwienienie, opuchlizna i świąd skóry, natomiast po podaniu doustnym ? obrzęk błon śluzowych, nudności oraz spadek ciśnienia tętniczego
Aleksandra Olczyk
Źródła: 1. Szeleszczuk, Ł., Zielińska-Pisklak, M., & Goś, P. (2013). Propolis?panaceum prosto z ula. Farmakoterapia, Vol. 23, Nr 6-7 (266/267) 2. Pietrusa A. Derbisz K., Produkty pszczele, Część I: Propolis, Przegląd Urologiczny, 2015, 5, 93