Polmlek stawia na ekologię i poszukuje dostawców mleka

Proekologiczna postawa nie jest już tylko modnym trendem, ale coraz intensywniej zakorzenia się w świadomości konsumentów. Ludzie wybierają produkty, które zawierają naturalne składniki i które zostały stworzone z szacunkiem dla środowiska. Problemem pozostaje jednak dostęp do surowca, co stwarza szansę dla wielu rolników.

Do grona producentów ekologicznej żywności zalicza się jeden z największych polskich przetwórców mleka – Grupa Polmlek, która niedawno wprowadziła na rynek nowe ekologiczne masło oraz ser mozzarella w wiórkach i zachęca do rozwoju rolnictwa ekologicznego także rolników z terenu powiatu wołomińskiego.

Rolnictwo ekologiczne
Instytucje Unii Europejskiej regulują szereg kwestii w każdym kraju członkowskim. Jednym z tych obszarów jest rolnictwo. Ogólnie promowana jest idea gospodarstwa ekologicznego, które w procesie uprawy roślin i hodowli zwierząt musi wykorzystywać naturalne sposoby wytwarzania, czyli nieprzetworzone technologicznie środki pochodzenia biologicznego i mineralnego. W takim gospodarstwie zwierzęta spędzają czas na wolnym wybiegu, a ekologiczna pasza pochodzi zazwyczaj z własnego gospodarstwa i ma sprawdzone właściwości. Zakazane jest wykorzystywanie środków chemicznych, takich jak pestycydy czy nawozy syntetyczne, a w odżywianiu zwierząt zabrania się stosowania antybiotyków i hormonów. Takie metody produkcji przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych, ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt. Z takich gospodarstw pochodzi ekologiczne mleko, z którego wytwarza się różnego rodzaju produkty nabiałowe

– Jakie warunki powinien spełniać rolnik, aby móc dostarczać mleko do Polmleku?
– W Grupie Polmlek mleko skupowane jest zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami unijnymi, nie ma dodatkowych wymagań i obostrzeń ? mówi Marta Tomaszewska, kierownik działu marketingu

– Czy skupujecie Państwo tylko mleko od gospodarstw ekologicznych oraz jak rozwiązana jest kwestia transportu z terenu powiatu wołomińskiego?
– Produkcja ekologiczna jest w Grupie Polmlek uzupełnieniem oferty regularnej. Pracujemy z rolnikami od 24 lat i głównie skupujemy od gospodarstw mleko standardowe nie wymagające certyfikacji ekologicznej. Ale odkąd produkty EKO stały się mocno poszukiwane przez konsumentów, rozpoczęliśmy starania o zbudowanie bazy skupu surowca w wersji eko. Cześć gospodarstw ma już certyfikaty ekologiczne, a teraz pracujemy nad poszerzeniem tej bazy.
System transportu surowca jest identyczny dla całego obszaru działania Grupy. Co drugi dzień jeżdżą cysterny izolowane, które odbierają mleko z gospodarstw skąd trafia do naszych zakładów. Z powiatu wołomińskiego najczęściej do zakładów w Lidzbarku Warmińskim oraz Makowie Mazowieckim.

– Czy Grupa Polmlek planuje udzielenie wsparcia rolnikom w powiatu wołomińskiego, którzy zdecydowaliby się na przestawienie produkcji mleka na ekologiczną?
– Wszyscy dostawcy Grupy Polmlek mogą liczyć na pomoc merytoryczną  w rozwijaniu swojej produkcji, zaś szczegółowe warunki współpracy ustalane są w momencie podpisywania umowy. Oczywiście mleko ekologiczne z racji coraz większego zainteresowania rynku i projektów realizowanych w Grupie, jest dla nas dzisiaj bardzo ważne ? dodaje Marta Tomaszewska

Moda na zdrowe odżywianie, dbanie o zróżnicowany jadłospis i kupowanie produktów ?eko? stała się nie tyle trendem, co stylem życia. Zgodnie z zasadą: ?Jesteś tym, co jesz?, wiele osób zaczęło przywiązywać dużą wagę do tego, co kładzie na talerzu. W nurcie ?slow food? ważne są produkty ekologiczne i naturalny sposób ich produkcji. Wiąże się z tym także kultura celebrowania posiłków.

– Pragniemy żyć zdrowo, spokojnie, szczęśliwie, cieszyć się czasem spędzonym z najbliższymi. Wybieramy naturalne produkty, takie jak ekologiczne masła i sery, gdyż wówczas wiemy, że dajemy naszej rodzinie to, co powstało w naturalny sposób i co dostarczy im wartościowych składników z poszanowaniem środowiska – podsumowuje Marta Tomaszewska.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.