Pizzowe kąski ze szparagami to idealne danie na lato i świetna przekąska na każdą imprezę. Doskonale smakują z rzodkiewkowym dipem, ale można podawać je także z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Przepis publikujemy dzięki uprzejmości pani Marzeny, autorki bloga Zacisze kuchenne
Pizzowe kąski ze szparagami
ciasto jak na pizzę:
- 20 dkg mąki pszennej,
- 10 g świeżych drożdży,
- 110 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
nadzienie:
- kilka zielonych szparagów,
- 2-3 plastry szynki długo dojrzewającej,
- pęczek natki pietruszki lub liście rzodkiewek,
- sól, pieprz,
- 50 ml oliwy lub więcej,
dip rzodkiewkowy:
- kilka rzodkiewek,
- pół ogórka wężowego,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- kilka kropli octu winnego z białego wina.
Pizzowe kąski ze szparagami – przepis
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Natkę lub liście rzodkiewek umyć, wysuszyć i zmiksować z oliwą. Doprawić.
Ciasto rozwałkować lub rękoma rozłożyć jak na pizzę. Polać równomiernie oliwą zmiksowaną z natką przyprawami. Obieraczką do warzyw pociąć szparagi na wiórkowe paski i rozłożyć na cieście. Na wierzch porwać kawałeczki szynki (jak na zdjęciu) Zrolować ciasto do środka z dwóch stron, tak, żeby powstały 2 ruloniki. Przeciąć na środku całość. W ten sposób otrzymamy 2 rulony. Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Z obu ruloników wycinać kawałki wielkości około 4 cm i układać je obok siebie dookoła w naczyniu do zapiekania, zostawiając środek pusty. W to puste miejsce wstawić jakąś miseczkę. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Wlać do miseczki na środku dip rzodkiewkowy. Odrywać poszczególne kąski i zajadać z dipem.