Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.?

Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie Mięso. Zawsze w dobrym towarzystwie? to kontynuacja promocji polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego oraz ich przetworów. Jej nadrzędnym celem jest informowanie konsumentów o walorach odżywczych i ważnej roli mięsa w codziennej diecie. Ponadto istnieje silna potrzeba edukacji konsumentów o pochodzeniu mięsa oraz wspierania polskich producentów i hodowców w tym zakresie. Potrzeba poznania pochodzenia produktów spożywczych, w tym mięsa, jest wyraźnie obserwowana wśród polskich konsumentów, którzy nie zawsze potrafią rozpoznać żywność polskiego pochodzenia na półkach sklepowych.

Jak wynika z danych OECD (Organizacji Rozwoju Współpracy Gospodarczej) i FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) w roku 2020 na świecie wzrosła konsumpcja mięsa i wyniosła 325 mln t. Spożycie mięsa w UE wyniosło 69,8 kg na osobę. Według tych danych Europejczycy jedzą najwięcej wieprzowiny ? 33,5 kg na osobę. Na drugim miejscu znajduje się drób ? 24,3 kg na osobę.

Podczas trwania kampanii przedstawimy zalety zdrowotne i wartości odżywcze polskiego mięsa drobiowego i wieprzo wego potwierdzone wynikami najnowszych badań. ?W sferze publicznej brakuje merytorycznej dyskusji i opinii ekspertów dotyczącej wpływu spożycia mięsa na zdrowie człowieka. Zbyt mało mówi się też o tym jak, ważna jest jego jakość, jaki wpływ na ekonomię ma zrównoważona hodowla trzody chlewnej i drobiu i jakimi sposobami powinno chronić się środowisko.? ? mówi prezes Zarządu Związku Polskie Mięso p. Witold Choiński.

Do udziału w kampanii zaproszeni zostali znani i cenieni eksperci. Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, jako ekspert kampanii brała już udział poprzednich edycjach, doskonale porusza się w tematyce trendów i nowości dotyczących polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego. Do grona ekspertów dołączyła również dietetyk p. Dorota Osóbka.

Ambasadorami tegorocznej edycji zostało, znane ze swoich kulinarnych dokonań, rodzeństwo Grażyna (Gaja) Kuroń i Jakub Kuroń. Jakub przyznaje, że udział w kampanii jest świetną okazją do wspólnego gotowania i podzielenia się przepisami na dania z polskiej wieprzowiny i drobiu. Obiecał zaprosić do swojej kuchni, by wspólnie z siostrą pokazać jak przygotować tradycyjne polskie dania w nowej, zdrowszej wersji.

W trakcie kampanii poznamy między innymi najnowsze tendencje rynkowe dotyczące sprzedaży mięsa oraz zasady wybierania i kupowania dobrej jakości mięsa. W raporcie ?Wieprzowina ? Nowa Perspektywa?* naukowcy przekonują, że obecnie wieprzowina, dzięki zmianom jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, zawiera niewiele tłuszczu, jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.

Z badań wynika, co potwierdza prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, że prawie 39% Polaków kupuje i spożywa mięso drobiowe, co daje około 27,5 kg tego mięsa rocznie na osobę. Dodatkowo Polska, niezmiennie od 2017 roku utrzymuje pozycję lidera w produkcji drobiarskiej wśród wszystkich krajów UE. 73% całego eksportu produktów drobiarskich trafiło na rynki krajów członkowskich UE.

Dowiemy się również, dlaczego w zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć wieprzowiny i drobiu. ?W prawidłowo zbilansowanej diecie jest miejsce dla dobrej jakości mięsa, w tym mięsa wieprzowego i drobiowego, które Polacy bardzo lubią. Ważne jednak jakie to mięso, skąd pochodzi, jaka jest jego jakość i świeżość oraz to, jakim zabiegom kulinarnym zostało poddane przed spożyciem? ? mówi dietetyk p. Dorota Osóbka.

Tegoroczne hasło kampanii: ?Zawsze w dobrym towarzystwie? nawiązuje zatem do wspólnego gotowania i biesiado- wania w gronie rodziny i przyjaciół, ale również do zbilansowanej diety i odpowiednio dobranych, dobrej jakości produktów na naszym stole.

Cykl spotkań, mających na celu popularyzację polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego, rozpoczęła konferencja

?Pewne jest jedno. Polskie Mięso. Zawsze w w dobrym towarzystwie?. W trakcie kampanii planowane są wydarze-nia specjalne, w których swój udział zapowiedzieli wyjątkowi goście. Część z tych spotkań odbędzie się w plenerze. Cała akcja potrwa do 31 lipca 2022 r.

Kampania w całości została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

O Związku Polskie Mięso

Związek Polskie Mięso to organizacja branżowa reprezentująca interesy gospodarcze zrzeszonych w niej podmiotów, działających w branży mięsnej oraz współpracujących z nią w zakresie ich działalności wytwórczej, handlowej i/lub usługowej, w szczególności wobec organów państwowych. Członek European Livestock and Meat Trades Union.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Zderzenie czołowe osobówek w Klembowie

Zderzenie czołowe osobówek w Klembowie – dwie osoby trafiły do szpitala

13 grudnia około godziny ósmej wieczorem zderzenie czołowe dwóch samochodów osobowych w Klembowie wymagało zaangażowania straży pożarnej, Policji i zespołów ratownictwa medycznego, by [...]
0 komentarzy
Inwestycja w zdrowie i edukację. Nowa sala gimnastyczna we Wszeborach oficjalnie otwarta

Inwestycja w zdrowie i edukację. Nowa sala gimnastyczna we Wszeborach oficjalnie otwarta

We Wszeborach zakończono modernizację sali gimnastycznej przy Publicznej Szkole Podstawowej im. Adeli Goszczyńskiej. Nowa przestrzeń, dostosowana do potrzeb współczesnej edukacji fizycznej, została oddana [...]
0 komentarzy
Utrudnienia na S8 - dostawczak wjechał w bariery - 5 osób zostało poszkodowanych

Na S8 dostawczak wjechał w bariery – 5 osób zostało poszkodowanych

13 grudnia na drodze S8 w Lucynowie, na pasie w kierunku Białegostoku, doszło do poważnego zdarzenia drogowego. Jak wstępnie ustalili pracujący na miejscu [...]
0 komentarzy
Poszukujemy świadków potrącenia pieszego

Poszukujemy świadków potrącenia pieszego

Policja poszukuje świadków wypadku drogowego. Zdarzenia miało miejsce na terenie Wołomina. Wszystkie osoby, które mogą pomóc w ustaleniu przyczyn i przebiegu zdarzeń, proszone [...]
0 komentarzy
Na S8 kilkadziesiąt osób zaatakowało kibiców z Hiszpanii

Policja poszukuje świadków kradzieży

Policja poszukuje świadków wykroczeń, które miały miejsce na terenie miasta i gminy Wołomin. Osoby mogące pomóc proszone są o kontakt z funkcjonariuszami Wydziału [...]
0 komentarzy
Quady zagrożeniem dla obszaru „Natura 2000” w gminie Dąbrówka

Quady zagrożeniem dla obszaru „Natura 2000” w gminie Dąbrówka

Nielegalne przejazdy quadami i innymi pojazdami terenowymi po obszarach objętych ochroną przyrody w gminie Dąbrówka stały się poważnym problemem. Mieszkańcy oraz lokalna jednostka [...]
0 komentarzy
Kobyłka - Ruszyły prace nad budową publicznego żłobka

Kobyłka – Ruszyły prace nad budową publicznego żłobka

Miasto ma już pozwolenie na budowę, plac jest już ogrodzony, zaczęło się przygotowywanie terenu, a w fabryce powstają elementy modułowe. Placówka ma powstać z [...]
0 komentarzy
III Mikołajkowe Halowe Zawody Sportowo-Pożarnicze w Tłuszczu – rekordowa frekwencja

III Mikołajkowe Halowe Zawody Sportowo-Pożarnicze w Tłuszczu – rekordowa frekwencja

Hala sportowa Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Tłuszczu zamieniła się 6 grudnia 2025 roku w arenę sportowych zmagań. W III edycji [...]
0 komentarzy

Gardłowa sprawa

Katar, zapalenie gardła, ucha środkowego, zatok – brzmi znajomo? Szacuje się, że około 15 proc. dzieci cierpi z powodu nawracających infekcji, a najczęściej [...]
0 komentarzy
Od 1 stycznia 2026 r. w Radzyminie zacznie obowiązywać nowa organizacja ruchu. W wybranych częściach miasta zostanie wprowadzone ograniczenie tonażu do 12 ton na wskazanych drogach gminnych i powiatowych.

Radzymin – Strefa ograniczenia tonażu – 12 t

Od 1 stycznia 2026 r. w Radzyminie zacznie obowiązywać nowa organizacja ruchu. W wybranych częściach miasta zostanie wprowadzone ograniczenie tonażu do 12 ton na [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.