Mesir macunu ziołowa pasta o słodko ostrym smaku, znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Według legendy sułtanka Hafsa Hanim Sultan, matka sułtana Sulejmana Wspaniałego została wyleczona z ciężkiej choroby pastą macun.
Po tym cudownym uzdrowieniu nakazała rozdawać macun wszystkim bez wyjątku. Od 1527 roku do dnia dzisiejszego w Manisie obchodzi się święto Mesir Macunu na pamiątkę wyzdrowienia sułtanki. Co roku pasta jest przygotowywana przez mistrza i jego pomocników z 41 przypraw i świeżych ziół, według tradycyjnej receptury. Grupa 14 kobiet zawija pastę w papierki i 28 imamów z pomocnikami błogosławią ją, a następnie zrzucają z minaretu
i kopuł meczetu Sułtana.
W 2012 roku pasta sułtana została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.
Pasta sułtana wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości – reguluje trawienie, wspomaga apetyt
i pracę jelit. Działa przeciwzapalnie i podobno wspomaga potencję.
W skład pasty sułtana wchodzą: cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, dziki kardamon, pieprz, kolendra, pieprz kubeba, kokos, anyż, cynamonowiec wonny, mastyks, szafran, gorczyca, mirra, biała kurkuma, lukrecja, migdałecznik chebułowiec, koper włoski, kmin, kurkuma, kwiat cynamonu, czarnuszka, pieprz długi, kardamon, liść senesu, wanilia, skórki pomarańczy, liść laurowy, tymianek, pokrzywa, zapaliczka, krwawnik, przywrotnik pospolity, drzewo świętojańskie, skórki cytryny, miodowy kwiat, cukier, skrobia kukurydziana, kamień winny.
Źródło: Tureckisklep.pl