Oleje tłoczone na zimno dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin.
Czarny sezam charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A i E oraz witamin z grupy B,
w tym tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Olej z nasion czarnego sezamu jest bogatym źródłem aminokwasów i kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9, minerałów (wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu i cynku) oraz błonnika pokarmowego. Mając wyższą zawartość wapnia i magnezu niż mleko, wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Zawarta w nim sezamina zwiększa aktywność witaminy E, obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Chroni również przed uszkodzeniem DNA spowodowanym promieniowaniem słonecznym. Płukanie jamy ustnej olejem sezamowym poprawia stan dziąseł i zębów oraz skutecznie usuwa płytkę nazębną.
Dzięki zawartość miedzi zapobiega i łagodzić stany zapalne stawów. Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom. Olej z nasion czarnego sezamu ma najwyższą wśród olejów roślinnych zawartość przeciwutleniaczy. Przenika przez skórę i przez naczynia włosowate przedostaje się do krwiobiegu, ma zdolność neutralizowania stresu oksydacyjnego.
Olej z nasion czarnego sezamu jest zdrowym, aromatycznym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej (m.in. do curry)i innych kuchni azjatyckich. Orzechowy smak i piękny złoty kolor powodują, że idealnie sprawdza się jako składnik sosów do sałatek i dressingów do grillowanych warzyw. Użyty do marynowania wołowiny, drobiu i owoców morza podkreśla ich smak.
Jest jednym z niewielu olei tłoczonych na zimno, które nadają się do smażenia.