Niezwykłą moc drzemiącą w pięknych krzewach berberysu docenili już ponad 3000 lat temu Chińczycy i Egipcjanie, wykorzystując jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.
Jagody berberysu są bogate w węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Mają więcej witaminy C niż cytryna, jednak najcenniejszym składnikiem tego krzewu jest berberyna, która może pomóc w leczeniu cukrzycy i trądziku, zwalczaniu chorób dziąseł i zębów oraz bakteryjnych infekcji dróg moczowych. Berberyna obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga zwalczać infekcje i ma działanie przeciwzapalne. Jagody berberysu zawierają też cynk, mangan i miedź, które odgrywają znaczącą rolę w budowaniu odporności i zapobieganiu chorobom. Jasny, czerwony kolor zawdzięczają zawartości antocyjanów, które wspierają pracę mózgu i serca.
W medycynie ludowej berberys był od wieków stosowany do leczenia zaburzeń trawiennych i zgagi, problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a jego jagody słynęły z właściwości moczopędnych i ściągających. Działanie moczopędne pozwala organizmowi na wypłukiwanie bakterii, podczas gdy zawartość witaminy C wspiera i wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami. Prowadzone współcześnie badania naukowe wykazały, że w przypadkach problemów żołądkowo-jelitowych berberys przewyższa skutecznością antybiotyki i usuwa bakteryjną biegunkę bez żadnych negatywnych skutków ubocznych. Berberys ma kwasowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy, często porównywany ze smakiem czerwonych porzeczek. Nie bez podstaw, nazywany też bywa cytryną Północy. Podłużne, zazwyczaj czerwone, jagody berberysu są powszechnie stosowane w kuchniach wielu narodów.
W Polsce przyrządza się z nich dżemy, galaretki, nalewki, likiery i herbatki. Można je dodawać do batoników, owsianki, dań z kaszy jaglanej, bulguru i kuskusu. Doskonale pasuje też do sałatek i dziczyzny i może stanowić zamiennik żurawiny. Namoczony wcześniej suszony berberys wzbogaca i podkreśla smak ciast z jabłkami, również tradycyjnej polskiej szarlotki.
Berberys podkreśla smak pilawów ryżowych oraz delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu i ryb. Ekstrakt z berberysu dodawany jest do cukierków i słodyczy. W Iranie i wielu krajach Bliskiego Wschodu berberys stanowi kluczowy składnik potraw weselnych, jego kwaskowatość jest symbolem tego, że życie nie zawsze jest słodkie.
Nie wszystkie krzewy berberysu dają jadalne owoce. Z tego względu suszony berberys najlepiej kupować w sklepach, zamiast na rynku. Aby zachować maksimum smaku i koloru suszony berberys powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu lub w zamrażarce.
Aleksandra Olczyk.
fot: TureckiSklep.pl