Niezwykła moc berberysu

Niezwykłą moc drzemiącą w pięknych krzewach berberysu docenili już ponad 3000 lat temu Chińczycy  i Egipcjanie, wykorzystując jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.

Jagody berberysu są bogate  w węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Mają więcej witaminy C niż cytryna, jednak najcenniejszym składnikiem tego krzewu jest berberyna, która może pomóc w leczeniu cukrzycy i trądziku, zwalczaniu chorób dziąseł i zębów oraz bakteryjnych infekcji dróg moczowych. Berberyna obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga zwalczać infekcje  i ma działanie przeciwzapalne. Jagody berberysu zawierają też cynk, mangan i miedź, które odgrywają znaczącą rolę w budowaniu odporności i zapobieganiu chorobom. Jasny, czerwony kolor zawdzięczają zawartości antocyjanów, które wspierają pracę mózgu i serca.
W medycynie ludowej berberys był od wieków stosowany do leczenia zaburzeń trawiennych i zgagi, problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a jego jagody słynęły  z właściwości moczopędnych i ściągających. Działanie moczopędne pozwala organizmowi na wypłukiwanie bakterii, podczas gdy zawartość witaminy C wspiera i wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami. Prowadzone współcześnie badania naukowe wykazały, że w przypadkach problemów żołądkowo-jelitowych berberys przewyższa skutecznością antybiotyki i usuwa bakteryjną biegunkę bez żadnych negatywnych skutków ubocznych. Berberys ma kwasowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy, często porównywany ze smakiem czerwonych porzeczek. Nie bez podstaw, nazywany też bywa cytryną Północy. Podłużne, zazwyczaj czerwone, jagody berberysu są powszechnie stosowane w kuchniach wielu narodów.
W Polsce przyrządza się z nich dżemy, galaretki, nalewki, likiery i herbatki. Można je dodawać do batoników, owsianki, dań z kaszy jaglanej, bulguru i kuskusu. Doskonale pasuje też do sałatek i dziczyzny i może stanowić zamiennik żurawiny. Namoczony wcześniej suszony berberys wzbogaca i podkreśla smak ciast z jabłkami, również tradycyjnej polskiej szarlotki.
Berberys podkreśla smak pilawów ryżowych oraz delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu i ryb. Ekstrakt  z berberysu dodawany jest do cukierków i słodyczy. W Iranie i wielu krajach Bliskiego Wschodu berberys stanowi kluczowy składnik potraw weselnych, jego kwaskowatość jest symbolem tego, że życie nie zawsze jest słodkie.
Nie wszystkie krzewy berberysu dają jadalne owoce. Z tego względu suszony berberys najlepiej kupować w sklepach, zamiast na rynku. Aby zachować maksimum smaku i koloru suszony berberys powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu lub w zamrażarce.

Aleksandra Olczyk.
fot: TureckiSklep.pl

Więcej o zdrowiu

Marki – zakończenie warsztatów „Pozytywna Dyscyplina”

Projekt był realizowany w ramach zeszłorocznej edycji Mareckiego Budżetu Obywatelskiego. Zajęcia odbywały się od września do 10 grudnia. W trakcie warsztatów uczestnicy poznali [...]
0 komentarzy
Marki - Aqua Senior w MCER

Marki – Aqua Senior w MCER

Pływalnia MCER serdecznie zaprasza na I Edycję zajęć AQUA SENIOR w 2025 roku! To zajęcia dla osób „w kwiecie wieku”, uwzględniające ich potrzeby [...]
0 komentarzy
Szpital w Wołominie wśród najlepszych w województwie mazowieckim

Szpital w Wołominie wśród najlepszych w województwie mazowieckim

Szpital Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie zdobył trzecie miejsce w prestiżowej kategorii „Szpital Roku” w województwie mazowieckim podczas Plebiscytu Medycznego Hipokrates. To [...]
0 komentarzy
Eskulapy Mazowsza wręczone!

Eskulapy Mazowsza wręczone!

Już po raz trzeci samorząd Mazowsza nagrodził najlepszych medyków i najlepsze rozwiązania medyczne w regionie. Wśród wyróżnionych znaleźli się dr hab. n. med. Paweł [...]
0 komentarzy
Szpital Bródnowski pierwszym ośrodkiem w Europie, który przeprowadził nowatorskie leczenie nadciśnienia tętniczego

Szpital Bródnowski pierwszym ośrodkiem w Europie, który przeprowadził nowatorskie leczenie nadciśnienia tętniczego

Ten zabieg jest nadzieją dla milionów pacjentów. Zespół Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego WUM przeprowadził implantację układu stymulującego zatokę tętnicy szyjnej u [...]
0 komentarzy
Oddaj krew w Zielonce - uratuj życie

Oddaj krew w Zielonce – uratuj życie

Klub Honorowych Dawców Krwi „Krzyś” serdecznie zaprasza do udziału w kolejnej akcji honorowego oddawania krwi, która odbędzie się w niedzielę, 1 grudnia w [...]
0 komentarzy
Ząbki - szkolenia z pierwszej pomocy z użyciem defibrylatora AED

Ząbki – szkolenia z pierwszej pomocy z użyciem defibrylatora AED

W Urzędzie Miasta Ząbki odbyło się praktyczne szkolenie z pierwszej pomocy, podczas którego uczestnicy mieli okazję nauczyć się obsługi defibrylatora AED. To niezwykle [...]
0 komentarzy
Debata o zdrowiu Polaków

Debata o zdrowiu Polaków

Zdrowie dzieci i młodzieży, psychiatria dziecięca, poprawa jakości życia seniorów, rola sztucznej inteligencji w edukacji zdrowotnej czy współpraca samorządów ze światem nauki – [...]
0 komentarzy
Lekomania czym jest i jak z nią walczyć?

Lekomania czym jest i jak z nią walczyć?

Gdy mówimy o uzależnieniach, najczęściej mamy na myśli uzależnienie od alkoholu, narkotyków lub hazardu. Jednak warto mieć świadomość, że istnieją również inne rodzaje [...]
0 komentarzy
Darmowe badania okulistyczne w Legionowie

Darmowe badania okulistyczne w Legionowie

Samorząd województwa mazowieckiego zaprasza dorosłych mieszkańców powiatu legionowskiego na darmowe przesiewowe badania wzroku. Aby wziąć w nich udział, nie jest potrzebne skierowanie od [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.