Niezwykła moc berberysu

Niezwykłą moc drzemiącą w pięknych krzewach berberysu docenili już ponad 3000 lat temu Chińczycy  i Egipcjanie, wykorzystując jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.

Jagody berberysu są bogate  w węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Mają więcej witaminy C niż cytryna, jednak najcenniejszym składnikiem tego krzewu jest berberyna, która może pomóc w leczeniu cukrzycy i trądziku, zwalczaniu chorób dziąseł i zębów oraz bakteryjnych infekcji dróg moczowych. Berberyna obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga zwalczać infekcje  i ma działanie przeciwzapalne. Jagody berberysu zawierają też cynk, mangan i miedź, które odgrywają znaczącą rolę w budowaniu odporności i zapobieganiu chorobom. Jasny, czerwony kolor zawdzięczają zawartości antocyjanów, które wspierają pracę mózgu i serca.
W medycynie ludowej berberys był od wieków stosowany do leczenia zaburzeń trawiennych i zgagi, problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a jego jagody słynęły  z właściwości moczopędnych i ściągających. Działanie moczopędne pozwala organizmowi na wypłukiwanie bakterii, podczas gdy zawartość witaminy C wspiera i wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami. Prowadzone współcześnie badania naukowe wykazały, że w przypadkach problemów żołądkowo-jelitowych berberys przewyższa skutecznością antybiotyki i usuwa bakteryjną biegunkę bez żadnych negatywnych skutków ubocznych. Berberys ma kwasowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy, często porównywany ze smakiem czerwonych porzeczek. Nie bez podstaw, nazywany też bywa cytryną Północy. Podłużne, zazwyczaj czerwone, jagody berberysu są powszechnie stosowane w kuchniach wielu narodów.
W Polsce przyrządza się z nich dżemy, galaretki, nalewki, likiery i herbatki. Można je dodawać do batoników, owsianki, dań z kaszy jaglanej, bulguru i kuskusu. Doskonale pasuje też do sałatek i dziczyzny i może stanowić zamiennik żurawiny. Namoczony wcześniej suszony berberys wzbogaca i podkreśla smak ciast z jabłkami, również tradycyjnej polskiej szarlotki.
Berberys podkreśla smak pilawów ryżowych oraz delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu i ryb. Ekstrakt  z berberysu dodawany jest do cukierków i słodyczy. W Iranie i wielu krajach Bliskiego Wschodu berberys stanowi kluczowy składnik potraw weselnych, jego kwaskowatość jest symbolem tego, że życie nie zawsze jest słodkie.
Nie wszystkie krzewy berberysu dają jadalne owoce. Z tego względu suszony berberys najlepiej kupować w sklepach, zamiast na rynku. Aby zachować maksimum smaku i koloru suszony berberys powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu lub w zamrażarce.

Aleksandra Olczyk.
fot: TureckiSklep.pl

Więcej o zdrowiu

Marki - Kolejna edycja Szkoły Rodzenia dobiegła końca

Marki – Kolejna edycja Szkoły Rodzenia dobiegła końca

Jesienna edycja zajęć z edukacji okołoporodowej dla rodziców, spodziewających się potomstwa dobiegła końca. Druga tegoroczna edycja Mareckiej Szkoły Rodzenia  (MSR) ruszyła na początku [...]
0 komentarzy
Marki - Zdrowy Kręgosłup dla seniorów na Strudze

Marki – Zdrowy Kręgosłup dla seniorów na Strudze

Po remoncie sali gimnastycznej od 25 października br. do połowy grudnia w piątki w godzinach 17:00 – 18:30 mareccy seniorzy mogą powrócić do [...]
0 komentarzy
Dziadkowie i nastoletnie wnuki

Dziadkowie i nastoletnie wnuki

Ostatnie już spotkanie z cyklu warsztatów, które organizowane jest w ramach projektu „Psychologia dla seniora”. „Dobre relacje z innymi – dziadkowie i nastoletnie [...]
0 komentarzy

Powiatowa Konferencja: Wyzwania w lokalnym systemie ochrony zdrowia psychicznego

Powiat Wołomiński zgromadził kilkudziesięciu ekspertów podczas konferencji poświęconej wyzwaniom, jakie stoją przed lokalnym systemem ochrony zdrowia psychicznego. Wśród prelegentów i uczestników znalazły się [...]
0 komentarzy
Marecka Szkoła Rodzenia (MSR)

Marecka Szkoła Rodzenia (MSR)

Z początkiem września ruszyły zajęcia edukacji okołoporodowej. W tej edycji uczestniczy 13 ciężarnych kobiet, którym towarzyszą ich partnerzy. Cykl zajęć to łącznie 8 [...]
0 komentarzy
Mazowsze – jutro Dzień Walki z Rakiem Piersi

Mazowsze – 15 października Dzień Walki z Rakiem Piersi

15 października przypada Światowy Dzień Walki z Rakiem Piersi. Wpisuje się on w obchody Miesiąca Świadomości Raka Piersi. O tym, jak ważne jest wspieranie [...]
0 komentarzy
Coroczny przegląd zdrowia

Coroczny przegląd zdrowia

Bezpłatna akcja profilaktyczna organizowana przez Powiat Wołomiński wspólnie ze Szpitalem Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie finansowana ze środków Starostwa Powiatowego w Wołominie [...]
0 komentarzy
Powiatowa Konferencja pt. "Wyzwania w lokalnym systemie ochrony zdrowia"

Powiatowa Konferencja pt. „Wyzwania w lokalnym systemie ochrony zdrowia”

Starosta Wołomiński Arkadiusz Werelich wraz z zarządem i radą powiatu zapraszają na Powiatową Konferencję pt. „Wyzwania w lokalnym systemie ochrony zdrowia” jest realizowana [...]
0 komentarzy
Biała sobota - dzień otwarty dla pacjentów

Biała sobota – dzień otwarty dla pacjentów

12 października 2024 r. w godz. 10:00 – 14:00 w budynku przychodni Centrum ATTIS w Warszawie przy ul. Górczewskiej 89 odbędzie się biała [...]
0 komentarzy
Marki - nowy cennik na pływalni MCER

Marki – nowy cennik na pływalni MCER

Z dniem 2 października 2024 roku weszły w życie  istotne zmiany w regulaminie korzystania z usług publicznych Mareckiego Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnego. Wprowadzono nowy cennik [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.