Niezwykła moc berberysu

Niezwykłą moc drzemiącą w pięknych krzewach berberysu docenili już ponad 3000 lat temu Chińczycy  i Egipcjanie, wykorzystując jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.

Jagody berberysu są bogate  w węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Mają więcej witaminy C niż cytryna, jednak najcenniejszym składnikiem tego krzewu jest berberyna, która może pomóc w leczeniu cukrzycy i trądziku, zwalczaniu chorób dziąseł i zębów oraz bakteryjnych infekcji dróg moczowych. Berberyna obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga zwalczać infekcje  i ma działanie przeciwzapalne. Jagody berberysu zawierają też cynk, mangan i miedź, które odgrywają znaczącą rolę w budowaniu odporności i zapobieganiu chorobom. Jasny, czerwony kolor zawdzięczają zawartości antocyjanów, które wspierają pracę mózgu i serca.
W medycynie ludowej berberys był od wieków stosowany do leczenia zaburzeń trawiennych i zgagi, problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a jego jagody słynęły  z właściwości moczopędnych i ściągających. Działanie moczopędne pozwala organizmowi na wypłukiwanie bakterii, podczas gdy zawartość witaminy C wspiera i wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami. Prowadzone współcześnie badania naukowe wykazały, że w przypadkach problemów żołądkowo-jelitowych berberys przewyższa skutecznością antybiotyki i usuwa bakteryjną biegunkę bez żadnych negatywnych skutków ubocznych. Berberys ma kwasowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy, często porównywany ze smakiem czerwonych porzeczek. Nie bez podstaw, nazywany też bywa cytryną Północy. Podłużne, zazwyczaj czerwone, jagody berberysu są powszechnie stosowane w kuchniach wielu narodów.
W Polsce przyrządza się z nich dżemy, galaretki, nalewki, likiery i herbatki. Można je dodawać do batoników, owsianki, dań z kaszy jaglanej, bulguru i kuskusu. Doskonale pasuje też do sałatek i dziczyzny i może stanowić zamiennik żurawiny. Namoczony wcześniej suszony berberys wzbogaca i podkreśla smak ciast z jabłkami, również tradycyjnej polskiej szarlotki.
Berberys podkreśla smak pilawów ryżowych oraz delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu i ryb. Ekstrakt  z berberysu dodawany jest do cukierków i słodyczy. W Iranie i wielu krajach Bliskiego Wschodu berberys stanowi kluczowy składnik potraw weselnych, jego kwaskowatość jest symbolem tego, że życie nie zawsze jest słodkie.
Nie wszystkie krzewy berberysu dają jadalne owoce. Z tego względu suszony berberys najlepiej kupować w sklepach, zamiast na rynku. Aby zachować maksimum smaku i koloru suszony berberys powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu lub w zamrażarce.

Aleksandra Olczyk.
fot: TureckiSklep.pl

Więcej o zdrowiu

10 lat Klubu Tłuszcz Super Morsy: jubileusz pełen pozytywnej energii

10 lat Klubu Tłuszcz Super Morsy: jubileusz pełen pozytywnej energii

Wydarzenie zgromadziło entuzjastów zimowych kąpieli z całej gminy, a atmosfera była przepełniona radością, zabawą i niepowtarzalną energią. Uczestnicy świętowali dekadę działalności klubu, który [...]
0 komentarzy
Kobyłka wspiera zdrowie psychiczne młodzieży: spotkanie z ekspertem Tomaszem Bilickim

Kobyłka wspiera zdrowie psychiczne młodzieży: spotkanie z ekspertem Tomaszem Bilickim

W odpowiedzi na rosnące wyzwania związane ze zdrowiem psychicznym młodzieży Wydział Spraw Społecznych, Sportu i Zdrowia Urzędu Miasta Kobyłka zorganizował specjalne spotkanie dla [...]
0 komentarzy
Darmowe badania okulistyczne

Darmowe badania okulistyczne

Samorząd Mazowsza zaprasza dorosłych mieszkańców powiatu legionowskiego na darmowe przesiewowe badania wzroku. Celem programu jest profilaktyka chorób wzroku i zapobieganie utracie samodzielności i niezależności spowodowanej chorobami [...]
0 komentarzy
Przyszłość Ośrodka Zdrowia w Kuligowie – Gmina Dąbrówka gwarantuje ciągłość usług medycznych

Przyszłość Ośrodka Zdrowia w Kuligowie – Gmina Dąbrówka gwarantuje ciągłość usług medycznych

Ośrodek Zdrowia w Kuligowie od dłuższego czasu zmagał się z problemami dotyczącymi dostępności do lekarzy. Choć problem ten pojawiał się już w poprzednich [...]
0 komentarzy
Morsy Wołomin - Kobyłka zapraszają

Morsy Wołomin – Kobyłka zapraszają

Fundacja Morsy Wołomin – Kobyłka serdecznie zaprasza na morsowanie w każdą sobotę i niedzielę o 10:00 na plażę Zielonkowskich Glinianek. Wszystko jest tylko [...]
0 komentarzy
Wołomin - przedłużenie „Gimnastyki dla Seniora” na listopad i grudzień

Wołomin – przedłużenie „Gimnastyki dla Seniora” na listopad i grudzień

Gmina Wołomin z radością informuje o przedłużeniu programu „Gimnastyka dla Seniora” na listopad i grudzień. Choć projekt, na który pozyskano dofinansowanie ze środków [...]
0 komentarzy
Marki - Jak chronić małoletnich

Marki – Jak chronić małoletnich

Już od pięciu lat cyklicznie na przełomie listopada i grudnia Ośrodek Pomocy Społecznej w Markach wraz z Fundacją A.R.T organizuje konferencje w ramach [...]
0 komentarzy
Wąs na twarzy to więcej niż moda – to symbol troski o zdrowie

Wąs na twarzy to więcej niż moda – to symbol troski o zdrowie

Listopad – to miesiąc, w którym brody i wąsy stają się modne, a ulice zaludniają się mężczyznami z coraz bardziej bujnym zarostem. Ale [...]
0 komentarzy
Wyzwania i rozwiązania: funkcjonowanie Filii Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Markach

Wyzwania i rozwiązania: funkcjonowanie Filii Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Markach

Funkcjonowanie filii poradni psychologiczno-pedagogicznej w mieście Marki stało się jednym z priorytetowych tematów dla władz powiatu wołomińskiego. Poradnia ta pełni niezwykle ważną rolę, [...]
0 komentarzy
Akcja Honorowego Krwiodawstwa w Gminie Klembów

Akcja Honorowego Krwiodawstwa w Gminie Klembów

W dniu 10 listopada 2024, w godzinach 9:00-13:00, na parkingu przed Urzędem Gminy zostanie przeprowadzona Akcja Honorowego Krwiodawstwa. Każdy może zostać bohaterem oddając [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.