Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia ?ze smakiem? nagrodzone

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza ? ?Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych? oraz ?Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej?. Najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.

Najlepsze sery zagrodowe

Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe. Jak zaznacza członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, produkty regionalne z Mazowsza słyną z wysokiej jakości i dobrego smaku.

? Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzamy m.in. w konkursie serów zagrodowych. Co ważne, potrawy z naszego regionu nie tylko świetnie smakują, ale mogą też inspirować. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami. Przekonaliśmy się o tym w konkursie fotografii kulinarnej, gdzie autorzy zachwycili nas ciekawym ujęciem produktów tradycyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym.

Lista nagrodzonych w ?Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych?

Kategoria sery świeże:

I miejsce ? ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim ?Orzeszek?, Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;

II miejsce ? ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;

III miejsce ? ser serwatkowy ?a la Rocotta?, Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;

Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.

Kategoria sery dojrzewające:

I miejsce ? ?Piwoszek? ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;

II miejsce ? ?Miodzio? ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;

III miejsce ? ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.

Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.

Kategoria sery pleśniowe:

I miejsce ? Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;

II miejsce ? Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;

III miejsce ? Koziulki ? serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.

Najlepsze fotografie kulinarne

Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Spośród 101 nadesłanych zdjęć, kapituła konkursu nagrodziła 15 zdjęć i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe ? za I miejsce 1 tys. zł, za II ? 800 zł, za III ? 600 zł, a za wyróżnieni ? 200 zł.

Lista nagrodzonych w ?Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej?:

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty:

I miejsce ? Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;

II miejsce ? Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;

III miejsce ? Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia ? Produkty:

  • Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
  • Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
  • Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
  • Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
  • Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.

Potrawy:

I miejsce ? Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;

II miejsce ? Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;

III miejsce ? Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;

III miejsce ? Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.

Wyróżnienia ? Potrawy:

  • Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
  • Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

Napoje:

I miejsce ? Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;

II miejsce ? Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;

III miejsce ? Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic

Wyróżnienia ? Napoje:

  • Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
  • Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.

Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Produkty:

I miejsce ? Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;

II miejsce ? Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;

III miejsce ? Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.

Wyróżnienia ? Produkty:

  • Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
  • Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.

Potrawy:

I miejsce ? Ciasteczka z lawendą, Monika Lutkiewicz z Sarnak;

Wyróżnienia ? Potrawy:  

  • Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;

Napoje:

I miejsce ? Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.

 

Więcej informacji z Mazowsza

Bilet wycieczkowy KM na Święta Bożego Narodzenia

Bilet wycieczkowy KM na Święta Bożego Narodzenia

Koleje Mazowieckie przedłużają obowiązywanie oferty Bilet Wycieczkowy na okres Świąt Bożego Narodzenia. Oznacza to, że oferta obowiązuje od 24 grudnia 2024 r. (wtorek) [...]
0 komentarzy
Mamy budżet i patronów Mazowsza 2025

Mamy budżet i patronów Mazowsza 2025

Sejmik Mazowsza przyjął budżet województwa na 2025 rok. Ogłosił patronów roku oraz zgodził się na dofinansowanie budowy południowej obwodnicy Ostrołęki. MAZOWSZE MA BUDŻET [...]
0 komentarzy
Czarna, brązowa, a może kolorowa? Oto jak dobrać idealny odcień kurtki skórzanej

Czarna, brązowa, a może kolorowa? Oto jak dobrać idealny odcień kurtki skórzanej

Wybór odcienia kurtki skórzanej to nie tylko kwestia estetyki, ale także funkcjonalności i dopasowania do Twojej garderoby. Czerń to ponadczasowa klasyka, brąz wprowadza [...]
0 komentarzy
Z Mazowsza do Watykanu

Z Mazowsza do Watykanu

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. W instytucjach kultury samorządu Mazowsza tej niecodziennej atmosfery można już doświadczać. Dwa małe dzieła sztuki trafiły właśnie na [...]
0 komentarzy
MAZOWSZE MA – 432 INWESTYCJE W REGIONIE WARSZAWSKIM ZACHODNIM

MAZOWSZE MA – 432 INWESTYCJE W REGIONIE WARSZAWSKIM ZACHODNIM

Ponad 430 różnych inwestycji udało się w tym roku zrealizować w regionie warszawskim zachodnim dzięki wsparciu Sejmiku Województwa Mazowieckiego. 485 mln zł władze [...]
0 komentarzy
Organizacja komunikacji w weekend 21-22 grudnia

Organizacja komunikacji w weekend 21-22 grudnia

Informacja Warszawskiego Transportu Publicznego dotycząca  komunikacji w weekend 21-22 grudnia 21.12.2024 r. (sobota) Autobusy wprowadzenie specjalnych rozkładów dla linii: 189, 509 zawieszenie kursowania [...]
0 komentarzy

MAZOWSZE MA – 526 INWESTYCJI W REGIONIE WARSZAWSKIM WSCHODNIM

Ponad 520 różnych inwestycji udało się w tym roku zrealizować w regionie warszawskim wschodnim dzięki wsparciu Sejmiku Województwa Mazowieckiego. Prawie 670 mln zł [...]
0 komentarzy
Życzenia świąteczne - Anna Brzezińska

Życzenia świąteczne – Anna Brzezińska

Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Niech ten świąteczny czas będzie pełen nadziei i spędzony w gronie najbliższych. Wesołych Świąt na Mazowszu życzy Anna [...]
0 komentarzy

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o Kongresie Mazowieckich Mediów Lokalnych i „Białych Krukach” dla najlepszych [...]
0 komentarzy
Budżet Mazowsza na 2025 rok przyjęty

Budżet Mazowsza na 2025 rok przyjęty

Dziś radni województwa mazowieckiego przyjęli budżet województwa na 2025 rok. Wynosi on 8 mld zł. Na modernizacje i rozbudowy dróg, szpitali, instytucji kultury [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.