Znamy laureatów jubileuszowej X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016. Serca jurorów zdobyły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.
Do konkursu zostało zgłoszonych blisko 150 produktów, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień. Podczas gali poznaliśmy również czterech nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. W uroczystej gali wzięła udział wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Jak co roku gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.
? Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe ? podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska. W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie ? producentów indywidualnych i firmy.
Wyróżnienia otrzymali również mieszkańcy Ossowa Grażyna Więch za Powidła Śliwkowe z Jałowcem oraz Wiesław Więch za ? Pierś Gęsią z Łysobyk