Melasa z winogron, nazywana w Turcji pekmez, jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu oraz przeciwutleniaczy, witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B.
Melasa winogronowa to naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany ze zbieranych jesienią winogron. W Turcji, gdzie po dziś dzień jest jednym z najważniejszych słodkich produktów spożywczych, i krajach basenu Morza Śródziemnego od czasów starożytnych melasa winogronowa była stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa z winogron stanowiła najlepszy zamiennik miodu. Jej spożycie spadło dopiero z chwilą upowszechnienia się cukru rafinowanego.
Teksturą przypomina najlepszy ocet balsamiczny z Modeny lub bardzo ciemny, płynny miód.
Melasa z winogron jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu oraz przeciwutleniaczy, witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Może być stosowana w przypadku niedokrwistości oraz chorób gardła. Dzięki wysokiej zawartości wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i wzmacnia zęby a zawarty w niej potas normalizuje ciśnienie krwi.
Melasa z winogron nie zawiera błonnika i cholesterolu. Przygotowywana jest bez stosowania konserwantów, może więc być podawana dzieciom.
Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. Jest świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i pieczywa oraz lodów i deserów. Dodana do musli i owsianki zastępuje inne słodziki, a aleśniki polane melasą z winogron lub jogurt z jej dodatkiem zapewniają zastrzyk zdrowej energii
Melasa z winogron podkreśla smak sosu BBQ oraz smażonych i duszonych mięs i ryb, a rozcieńczona wodą będzie orzeźwiającym napojem – doskonałym na każdą imprezę lub letnie upały.
Melasa z winogron jest składnikiem marynaty do kaczki i innych delikatnych mięs oraz pieczonych lub grillowanych żeberek, którym nadaje piękny kolor i niesamowity aromat.
www.tureckisklep.pl