Tradycją polskich stołów świątecznych są pyszne potrawy. I tradycyjnie na święta działa maksyma „Zastaw się, a postaw się”. A po świętach część jedzenia trafia niestety na śmietnik.
Jak po co roku rusza poświąteczna jadłodzielnia w CAF3, jednak jeśli zakupy okazały się za duże to jest możliwość jeszcze przed świętami lub w czasie świąt dostarczyć je do całorocznej jadłodzielni obok ratusza. Pamiętajcie, że z jadłodzielni korzystają starsze osoby i rodziny z dziećmi, dlatego też oddawajcie te produkty żywnościowe, które nadają się jeszcze do spożycia. – informuje UM Marki
Do wyboru są dwa punkty w Markach
- Całoroczna jadłodzielnia
Na północnej ścianie ratusza, naprzeciwko paczkomatu. Opiekują się nią skrzydłami ratownicy foodsharingu, w tym pani Kinga z Marek.
Tu każdy będzie może przyjść i zostawić produkty lub poczęstować się.
- Poświąteczna jadłodzielnia w CAF3 przy ul. Fabrycznej 3
27 grudnia (środa) od 8:00 do 20:00 można przynieść żywność, którą pracownicy CAF3, sprawdzą i posegregują. Następnego dnia pracownicy Ośrodka Pomocy Społecznej w Markach przekażą ją osobom potrzebującym.
ZASADY JADŁODZIELNI
Do jadłodzielni możesz przynieść:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
- produkty zapakowane lub w pojemnikach
- wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane np. z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
- produkty suche, napoczęte, starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki czy ryżu
- produkty, które wymagają schłodzenia, dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie „przechowywać od plus 2 do plus 8 stopni Cesjusza” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”. To także: sałatki, ciasta z kremem, śmietana albo innym podatnym na zepsucie nadzieniem.
Tych produktów nie zostawiaj:
- surowego mięsa
- zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
- wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)
- otwartych puszek czy słoików z przetworami lub konserwami itp
- produktów wymagających warunków chłodniczych,
- które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
- z oznakami popsucia – nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem
- które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi, komunalnymi