Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.
Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu.
Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce.
Daj się poprowadzić ? czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie – zachęca Sabina Francuz, autorka książki „Mąka i woda”
Dowiedz się, jak przygotować:
? superprosty chleb z ziemniakami
? żytni z dynią i kaszą owsianą
? bułeczki makowe
? bourekas
? placek śniadaniowy z czarnuszką
? wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
? cebularze orkiszowe
? chaczapuri adżarskie
? brioszki
? precle jerozolimskie
? bajgle
? grecką pitę
? focaccię z solanką.
Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.
Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!
[pdf-embedder url=”https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2021/08/Maka-i-woda_mat.prasowe.pdf” title=”Mąka i woda_mat.prasowe”]