Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować pod choinkę? Co przygotować do jedzenia na święta?

Kończący się rok jest po wielokroć niezwykły, skłaniający do zadumy, dlatego też proponuję w tym jakże wyjątkowym przedświątecznym czasie popuścić wodzę kulinarnej fantazji, doprawionej szczyptą ekstrawagancji i nutą wyrafinowanego  szaleństwa.  Niech  tegoroczna wigilia będzie dostojna, uświęcona, ale i kulinarnie zaskakująca, a święta radosne w gronie najbliższych ozdobione fantastyczną kompozycją smaków i zapachów. – mówi Adam Michalski, wieloletniego szefa kuchni

Poniżej podpowiedzi Adama Michalskiego, mieszkańca Marek, wieloletniego szefa kuchni z ogromnym doświadczeniem.

Przewrotna zmiana farszu

Zacznijmy od kolacji wigilijnej. Kolędy, lampki na choinkach, spotkania w gronie najbliższych i ten aromatyczny gwar w kuchni. Kolacja wigilijna kojarzy nam się z pięknie zastawionym stołem rodzinnym, z pachnącymi tradycją 12 potrawami. Proponuję wzbogacić tradycję o nieco zaskakujące acz równie klasyczne połączenia smakowe.  Na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia przygotowanego na wiele sposobów. Tradycyjnie smażony na oleju możemy przecież podać na kremowym sosie z duszonych grzybów pachnących czosnkiem, ale i kiszonym ogórkiem z nutą kminu rzymskiego. Równie doskonałym, lecz nieco bardziej przewrotnym połączeniem dla smażonego karpia, są duszone na miodzie drylowane wiśnie doprawione szczyptą cynamonu i goździków zaciągnięte odrobiną zacierki (masło z mąką pszenną wymieszane 1:1).

Wigilijne pierogi szykowane tradycyjnie z kapustą kiszoną i grzybami możemy podać omaszczone usmażoną na złoty kolor cebulką pokrojoną w kostkę z kawałkami aromatycznych suszonych pomidorów. Lub też przewrotnie zmienić farsz w pierogach na masę przygotowaną z prażonej białej gryki, płatków migdałowych i drobno krojonych suszonych jabłek. Tradycyjną wigilijną kapustę na oleju rzepakowym lub lnianym możemy wzbogacić płatkami orzechów laskowych lub nawet kawałkami orzechów włoskich.

Nie zapominajmy, że wigilijny wieczór uwielbia zapachy cytrusów, aromaty korzenne kminu, cynamonu, goździków czy imbiru. Barszcz czerwony z buraków ćwikłowych zupełnie inaczej smakuje, gdy jest zakwaszony octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty), a dodana skórka limonki bądź cytryny nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Zwłaszcza, gdy uszka wypełnimy duszoną zieloną soczewicą z drobno pokrojoną bulwą selera. Kutię czy kluski z makiem możemy ?podkręcić? większą ilością skórki pomarańczy, kandyzowanej żurawiny czy też siekanego imbiru świeżego lub marynowanego.

Sprawmy, by tegoroczna kolacja wigilijna była w naszych rodzinach wspominana aż do samej Wielkanocy, gdy to śniadaniem świątecznym damy kolejny powód do aromatycznych i smacznych wspomnień przy rodzinnym stole.

Kolorowe jak marzenia

A cóż przygotować na świąteczny obiad? Pierwszy i drugi dzień świąt to czas rodziny, odpoczynku, relaksu i wytchnienia, lecz czy dla gospodyni również? Proponuję wcześniej przygotować chociaż z grubsza obiad. Niezależnie czy będzie to pieczona kaczka z jabłkami, duszona gęś z żurawiną czy aromatyczny indyk z chrupiącą skórką, możemy przygotować je już przed świętami. Zwróćmy uwagę, by mięsa nie przepiec i nie wysuszyć zanadto. Nasze rodzinne biesiadowanie nie straci, gdy delikatnie podgrzane porcje obiadowe przepięknie wzbogacone doskonałym aromatycznym sosem zawitają na świątecznym stole, o którym jeszcze długo będą krążyły rodzinne opowieści.

Pamiętajmy że nie wszyscy jedzą mięso. Wegetarianie i veganie na czas świąt nie zmieniają swoich przyzwyczajeń. Zadbajmy, by każdy mógł znaleźć na stole to, co preferuje.

Doskonałym  zakończeniem  świątecznego obiadu na deser, np. zamiast tradycyjnego makowca, będą pierogi z makiem i bakaliami podane na kremowym sosie waniliowym.

Życząc Państwu  wszelkiej  pomyślności w zdrowiu i radości, wierzę głęboko, iż tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą w waszych domach wyjątkowo smaczne i aromatycznie, kolorowe jak marzenia.

Adam Michalski

Materiał pochodzi ze świątecznego wydania biuletynu Marki.pl

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o projektach dotyczących nowoczesnego szkolnictwa, najlepszych startupach z Mazowsza, nowych [...]
0 komentarzy
CIT estoński: Ekspert Wołomińskiego Klubu Biznesu wyjaśnia

CIT estoński: Ekspert Wołomińskiego Klubu Biznesu wyjaśnia

Podatki to temat, który jest ważny dla każdego człowieka nie tylko dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Ciągle i szybko zmieniające się przepisy, wprowadzane [...]
0 komentarzy
VII Wołomiński Festiwal Teatralny

VII Wołomiński Festiwal Teatralny

Przed nami kolejne święto teatru – już VII Wołomiński Festiwal Teatralny im. Józefa Orwida, który odbędzie się 16 listopada 2024 roku w Miejskim [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od  5 do 15 listopada planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy
Pożar pustostanu w Wołominie: Mobilizacja jednostek ratowniczych

Pożar pustostanu w Wołominie: Mobilizacja jednostek ratowniczych

2 listopada doszło w Wołominie do groźnego pożaru opuszczonego budynku. Pożar pustostanu  był kolejnym przykładem na to, jak wymagająca i nieprzewidywalna jest praca [...]
0 komentarzy
Tragiczny pożar domu letniskowego

Tragiczny pożar domu letniskowego

Piątkowe popołudnie, 1 listopada 2024 roku, przyniosło dramatyczne wydarzenie w Popowie-Letnisku. O godzinie 14:50 służby ratunkowe otrzymały zgłoszenie o pożarze drewnianego domku letniskowego. [...]
0 komentarzy
Kluczowe projekty drogowe na terenie gminy Radzymin

Kluczowe projekty drogowe na terenie gminy Radzymin

Powiat wołomiński podjął kroki w kierunku rozbudowy infrastruktury drogowej, podpisując dwie umowy na realizację znaczących odcinków dróg powiatowych w gminie Radzymin. Łączna wartość [...]
0 komentarzy

Ostrzeżenie hydrogeologiczne Państwowej Służby Geologicznej

Państwowa służba geologiczna aktualizuje informację o stanie zagrożenia hydrogeologicznego na obszarze kraju. Utrzymuje się stan zagrożenia hydrogeologicznego związany z występowaniem i prognozowaniem niżówki [...]
0 komentarzy
Bezpieczeństwo w okresie Wszystkich Świętych

Bezpieczeństwo w okresie Wszystkich Świętych

Zbliża się dzień Wszystkich Świętych. Jest to okres, w którym przemieszczamy się po terenie całego kraju odwiedzając groby swoich bliskich. By nic nie [...]
0 komentarzy
Powiat Wołomiński rośnie w siłę: Marki, Ząbki i Radzymin liderami demograficznego wzrostu

Powiat Wołomiński rośnie w siłę: Marki, Ząbki i Radzymin liderami demograficznego wzrostu

Powiat Wołomiński potwierdził swoją pozycję jako największy i najliczniejszy powiat na Mazowszu oraz jeden z największych w kraju. Według danych z Rocznika Demograficznego [...]
0 komentarzy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.