Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować pod choinkę? Co przygotować do jedzenia na święta?

Kończący się rok jest po wielokroć niezwykły, skłaniający do zadumy, dlatego też proponuję w tym jakże wyjątkowym przedświątecznym czasie popuścić wodzę kulinarnej fantazji, doprawionej szczyptą ekstrawagancji i nutą wyrafinowanego  szaleństwa.  Niech  tegoroczna wigilia będzie dostojna, uświęcona, ale i kulinarnie zaskakująca, a święta radosne w gronie najbliższych ozdobione fantastyczną kompozycją smaków i zapachów. – mówi Adam Michalski, wieloletniego szefa kuchni

Poniżej podpowiedzi Adama Michalskiego, mieszkańca Marek, wieloletniego szefa kuchni z ogromnym doświadczeniem.

Przewrotna zmiana farszu

Zacznijmy od kolacji wigilijnej. Kolędy, lampki na choinkach, spotkania w gronie najbliższych i ten aromatyczny gwar w kuchni. Kolacja wigilijna kojarzy nam się z pięknie zastawionym stołem rodzinnym, z pachnącymi tradycją 12 potrawami. Proponuję wzbogacić tradycję o nieco zaskakujące acz równie klasyczne połączenia smakowe.  Na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia przygotowanego na wiele sposobów. Tradycyjnie smażony na oleju możemy przecież podać na kremowym sosie z duszonych grzybów pachnących czosnkiem, ale i kiszonym ogórkiem z nutą kminu rzymskiego. Równie doskonałym, lecz nieco bardziej przewrotnym połączeniem dla smażonego karpia, są duszone na miodzie drylowane wiśnie doprawione szczyptą cynamonu i goździków zaciągnięte odrobiną zacierki (masło z mąką pszenną wymieszane 1:1).

Wigilijne pierogi szykowane tradycyjnie z kapustą kiszoną i grzybami możemy podać omaszczone usmażoną na złoty kolor cebulką pokrojoną w kostkę z kawałkami aromatycznych suszonych pomidorów. Lub też przewrotnie zmienić farsz w pierogach na masę przygotowaną z prażonej białej gryki, płatków migdałowych i drobno krojonych suszonych jabłek. Tradycyjną wigilijną kapustę na oleju rzepakowym lub lnianym możemy wzbogacić płatkami orzechów laskowych lub nawet kawałkami orzechów włoskich.

Nie zapominajmy, że wigilijny wieczór uwielbia zapachy cytrusów, aromaty korzenne kminu, cynamonu, goździków czy imbiru. Barszcz czerwony z buraków ćwikłowych zupełnie inaczej smakuje, gdy jest zakwaszony octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty), a dodana skórka limonki bądź cytryny nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Zwłaszcza, gdy uszka wypełnimy duszoną zieloną soczewicą z drobno pokrojoną bulwą selera. Kutię czy kluski z makiem możemy ?podkręcić? większą ilością skórki pomarańczy, kandyzowanej żurawiny czy też siekanego imbiru świeżego lub marynowanego.

Sprawmy, by tegoroczna kolacja wigilijna była w naszych rodzinach wspominana aż do samej Wielkanocy, gdy to śniadaniem świątecznym damy kolejny powód do aromatycznych i smacznych wspomnień przy rodzinnym stole.

Kolorowe jak marzenia

A cóż przygotować na świąteczny obiad? Pierwszy i drugi dzień świąt to czas rodziny, odpoczynku, relaksu i wytchnienia, lecz czy dla gospodyni również? Proponuję wcześniej przygotować chociaż z grubsza obiad. Niezależnie czy będzie to pieczona kaczka z jabłkami, duszona gęś z żurawiną czy aromatyczny indyk z chrupiącą skórką, możemy przygotować je już przed świętami. Zwróćmy uwagę, by mięsa nie przepiec i nie wysuszyć zanadto. Nasze rodzinne biesiadowanie nie straci, gdy delikatnie podgrzane porcje obiadowe przepięknie wzbogacone doskonałym aromatycznym sosem zawitają na świątecznym stole, o którym jeszcze długo będą krążyły rodzinne opowieści.

Pamiętajmy że nie wszyscy jedzą mięso. Wegetarianie i veganie na czas świąt nie zmieniają swoich przyzwyczajeń. Zadbajmy, by każdy mógł znaleźć na stole to, co preferuje.

Doskonałym  zakończeniem  świątecznego obiadu na deser, np. zamiast tradycyjnego makowca, będą pierogi z makiem i bakaliami podane na kremowym sosie waniliowym.

Życząc Państwu  wszelkiej  pomyślności w zdrowiu i radości, wierzę głęboko, iż tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą w waszych domach wyjątkowo smaczne i aromatycznie, kolorowe jak marzenia.

Adam Michalski

Materiał pochodzi ze świątecznego wydania biuletynu Marki.pl

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Kraksa z łosiem na DK 50

Kraksa z łosiem na DK 50

Nie ma tygodnia aby służby nie donosiły o wypadkach z udziałem łosi. W miniony poniedziałek na drodze krajowej nr 50 samochód osobowy zderzył [...]
0 komentarzy
Oszustwo na pracownika banku - dwie osoby straciły oszczędności

Oszustwo na pracownika banku – dwie osoby straciły oszczędności

Pomimo intensywnych kampanii informacyjnych kolejne osoby straciły swoje oszczędności. Tylko w ciągu ostatniej doby dwie osoby, 30- letnia mieszkanka Wołomina i 25 – [...]
0 komentarzy
Jak przygotować taras na jesień i zimę: praktyczne porady na cały rok

Jak przygotować taras na jesień i zimę: praktyczne porady na cały rok

Jesień i zima nie muszą oznaczać końca sezonu na korzystanie z tarasu. Dzięki odpowiednim rozwiązaniom, takim jak zadaszenie, wybór trwałych mebli, ocieplenie przestrzeni [...]
0 komentarzy

Czy miasta powiatu wołomińskiego czeka podobny scenariusz jak w Zamościu?

Intensywne ulewy, które nawiedziły Zamość, zalały miasto w ciągu zaledwie jednej godziny. Skutki były katastrofalne – zalane ulice, piwnice, szkoły i przedszkola. To, [...]
0 komentarzy
Czy rzeka Czarna w Wołominie została skażona?

Czy rzeka Czarna w Wołominie została skażona?

W ostatnich dniach Wołomin stanął przed poważnym wyzwaniem, rekordowe opady deszczu  spowodowały niewielki wyciek nieznanych substancji ze składowiska odpadów w Wołominie. W związku [...]
0 komentarzy
Możliwe burze w powiecie wolomińskim

Możliwe burze w powiecie wolomińskim

Prognozowane są burze, którym miejscami będą towarzyszyć silne opady deszczu od 20 mm do 35 mm oraz porywy wiatru do 80 km/h. Lokalnie [...]
0 komentarzy
Nowa szkoła w Kobyłce: inwestycja w młode pokolenie

Nowa szkoła w Kobyłce: inwestycja w młode pokolenie

Rok 2024 zapisze się w historii Kobyłki jako czas zmian w infrastrukturze edukacyjnej. Właśnie w tym roku ruszyła budowa nowoczesnej Szkoły Podstawowej nr [...]
0 komentarzy
Największe święto rolników zbliża się wielkimi krokami.

Największe święto rolników zbliża się wielkimi krokami.

Dożynki Województwa Mazowieckiego odbędą się w niedzielę 25 sierpnia. Ceremoniał dożynkowy z barwnym korowodem, regionalne przysmaki, wystawy maszyn rolniczych oraz gwiazdy wieczoru – [...]
0 komentarzy
Gwałtowne opady deszczu przeszły przez powiat wołomiński

Gwałtowne opady deszczu przeszły przez powiat wołomiński

19 sierpnia 2024 roku przez powiat wołomiński oraz województwo mazowieckie przeszły gwałtowne opady deszczu. 19 i 20 sierpnia wołomińscy strażacy interweniowali 46 razy [...]
0 komentarzy
Rowerowa przeprawa u ujścia Bugu do Narwi

Rowerowa przeprawa u ujścia Bugu do Narwi

Już szósty rok atrakcją (nie tylko dla rowerzystów) jest przeprawa na Bugu i Narwi z Arciechowa do Serocka i z Kuligowa do Popowa, [...]
0 komentarzy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.