Koktajl z selera naciowego – bomba witaminowa

Koktajl z selera naciowego – bomba witaminowa to dobry pretekst, aby wprowadzić do swojej diety to często niedoceniane warzywo. Potrzebujesz do tego jedynie blendera.

Co skrywa seler naciowy?

Liście selera naciowego zawierają tylko 10 kcal w 100 gramach, dlatego jest to bardzo niskokaloryczne warzywo. Dodatkowo znajdziemy w nim sporą ilość cennej wody oraz błonnika wraz z witaminami. Seler wykazuje jednocześnie dobroczynny wpływ na usuwanie toksyn z organizmu, poprawia przemianę materii czy kondycję skóry.

Koktajl z selera naciowego to doskonały pomysł na drugie śniadanie, posiłek potreningowy czy deser. Możliwości przygotowania oraz łączenia tego warzywa jest wiele, ponieważ wspaniale komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami.

Koktajl z selera naciowego – bomba witaminowa

1 ogórek
1 łodyga selera naciowego
1 mały banan
sok z cytryny do smaku
1,5 szklanki wody
1 jabłko
3 gałązki natki pietruszki
1 garść szpinaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie umyj, oczyść, pokrój i umieść w kielichu blendera. Wlej wodę oraz sok z cytryny. Następnie włącz urządzenie na funkcji miksowania. Gotowy koktajl przelej do szklanki.

Przepis dzięki uprzejmości firmy Ronic – dystrybutora sprzętu AGD

Więcej przepisów kulinarnych

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.