Marnujemy żywność na potęgę ? aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku. Najnowsze dane opublikowane w tegorocznym raporcie Federacji Polskich Banków Żywności Nie marnuj jedzenia 2019 nie pozostawiają złudzeń ? my, Polacy, jesteśmy narodem marnotrawców. Jak możemy to zmienić i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? To właśnie o tym rozmawiali eksperci podczas Światowego Dnia Żywności.
Światowy Dzień Żywności to ustanowione w 1979 roku przez ONZ święto mające na celu przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem. Jubileuszowa edycja była również doskonałą okazją do przyjrzenia się nawykom zakupowym Polaków i przedstawienia najnowszych danych dotyczących skali marnowania żywności
w całym kraju, opublikowanych w corocznym raporcie Banków Żywności Nie marnuj jedzenia. Prezentowane w dorocznym raporcie dane pochodzą z projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), któremu przewodniczy Federacja Polskich Banków Żywności. W ramach projektu instytucje badawcze ? m.in. IOŚ-PIB czy SGGW badają skalę marnowania jedzenia w całym łańcuchu ? tzw. ?od pola do stołu?.
Najnowsze wyniki są alarmujące ? 42% Polaków nadal deklaruje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Tylko 13,2% konsumentów kupuje tzw. samotne banany, czyli te pojedyncze, oderwane od kiści sztuki. Większość badanych nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie, czyli przyznaje się do zakupu produktów, których wcześniej nie planowało (72,7%). To stanowi jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Dodatkowo mniej niż połowa Polaków sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy (41,9%).
? Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu ? hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność ?on the go?, przetwarzanie odpadków ? a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego co roku zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu. ? mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Marnotrawstwo żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości niepotrzebnie zużytej energii. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Polacy jednak rzadko zdają sobie z tego sprawę. Taką samą trudność sprawia im rozróżnienie terminów ?należy spożyć do? i ?najlepiej spożyć przed? ? tylko co 3 ankietowany widzi różnicę w tych pojęciach.
W programie wydarzenia organizowanego przez Federację Polskich Banków Żywności znalazł
się m.in. panel ekspercki poświęcony edukacji dot. marnowania żywności, prezentacje wyników badań Instytutu Ochrony Środowiska i SGGW, prelekcja założycieli Restaurant Week oraz omówienie zmian i wyzwań związanych z niedawno przyjętą Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Wydarzenie odbyło się w Centrum Edukacji Ekologicznej – Nowa Palmiarnia
w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Tegoroczny Światowy Dzień Żywności wspierał strategiczny partner Banków Żywności ? sieć Lidl Polska.
? Temat niemarnowania żywości jest stałym i ważnym elementem naszej strategii społecznej odpowiedzialności. Od początku istnienia Lidl Polska wspieramy Federację Polskich Banków Żywności. Cieszymy się, że po raz kolejny wspólnie obchodzimy Światowy Dzień Żywności i edukujemy Polaków w tym temacie. Ponadto w wielu naszych sklepach prowadzimy specjalną akcję przecen ?Kupuję, nie marnuję?, którą stale rozszerzamy. Jej celem jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności ? mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication Lidl Polska.
Dodatkową atrakcją nadchodzącego święta są warsztaty kuchni zero-waste, organizowane wspólnie z festiwalem Restaurant Week, który także promuje ideę niemarnowania żywności. Cały dochód uzyskany w ten sposób, zostanie przekazany na potrzeby Banków Żywności. Zostały jeszcze ostatnie miejsca, więcej szczegółów ? www.restaurantweek.pl/