Kawa wypalona powoli i starannie z dbałością o każdy szczegół z pewnością nie wywoła „kołatania serca”, czy podrażnienia przewodu pokarmowego. Picie kawy ma w wielu przypadkach pozytywny wpływ na zdrowie człowieka wykazują prowadzone od wielu lat badania naukowe.
Kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność wygaszania wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. W codziennej diecie jest to źródło przeciwutleniaczy nr 1, wyprzedzające kakao, zieloną czy czarną herbatę, soki owocowe czy czerwone wino. Kawa jest źródłem polifenoli, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Zawiera błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe
z grupy omega-3 i omega-6. Wpływają one pozytywnie na procesy trawienne, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, poziom cholesterolu. Badania wykazują, że regularnie pita, odpowiednio palona kawa, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Jeśli szukamy zdrowej kawy, warto zwrócić uwagę na sposób palenia. Dobrze, aby było to palenie jasne lub średnie. Niejednokrotnie w nomenklaturze występuje ona pod nazwą ?kawa lekko palona?.
Proces palenia w istotny sposób wpływa na surowe ziarno. Długie lub gwałtowne palenie w wysokiej temperaturze powoduje zwęglenie kawy. W praktyce są to po prostu spalone węglowodany. Dają one jednak uczucie większej intensywności smaku, większej goryczy, które są opisywane przez kawoszy jako ?moc?! Z pewnością taka kawa nie będzie zdrowa.
Jasno lub średnio palona kawa, którą konsumenci znajdą w ofercie LandCafe.pl charakteryzuje się wyższą kwasowością oraz przyjemną, dobrze rozwiniętą słodyczą. Idealnie nadaje się ona do parzenia przelewowego. Kawy jasno lub średnio palone posiadają bardzo dużo walorów zdrowotnych
i takie powinniśmy wybierać.
Kolejny kawowy mit przedstawia kawę jako niezdrową używkę. Dawniej przedstawiano czarne scenariusze o jej szkodliwości dla organizmu. Wiele z nich powstało na kanwie złych doświadczeń, budowanych na produktach niskiej jakości. Samo określenie ?używka? implikuje jakąś czarną stronę produktu, kojarzy się z czymś dostępnym od pewnego wieku, zakazanym w młodości. Ta używka stoi w jednym rzędzie obok papierosów czy alkoholu. Wszystko ze względu na zawartość kofeiny, która pobudza, przyspiesza nieco puls, orzeźwia procesy myślowe, trzyma na nogach. O kofeinie również wypowiadano w przeszłości negatywne opowieści. Dziś w oparciu o wiedzę, którą posiadamy, doświadczenie, badania można powiedzieć, że jeśli kawa jest używką, to z pewnością zdrową. Szczególnie kawa organiczna.
Jeśli nasze przekonania i nawyki zakupowe skłaniają się w stronę produktów organicznych z certyfikatem, wybierzmy właśnie tą. Jakość udokumentowana certyfikatem kosztuje nieco więcej, ale mamy tą pewność na papierze.
Bez względu na to czy wybierzemy kawę organiczną czy bez certyfikatu, kluczowa jest jej świeżość i sposób przetwarzania. Kawa z LandCafe.pl pochodzi z rzemieślniczej palarni, w której procesy zdecydowanie różnią się od przemysłowego palenia. Jest świeża i znajdziesz w niej smak charakterystyczny dla obszaru, na którym jest uprawiana (tzw. Terroir). Kto raz pozna te różnice, nie będzie chciał wrócić do kaw przemysłowych.
Łukasz Janik, CEO LandCafe.pl
Fot: MarkSweep – Praca własna, Domena publiczna, Link