Kawa z pieprzem cayenne i cynamonem

Kawa z pieprzem cayenne i cynamonem nie tylko świetnie pobudza i rozgrzewa, ale  też wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie.

Do jej przygotowania najbardziej odpowiednie będą świeżo palone kawy z wyraźną nutą czekolady, takie jak Costa Rica  lub doskonała kubańska kawa  Cuba Serrano   albo El Salvador La Mayada dostępne w ofercie LandCafe.pl

kawa-z-chili-i-cynamonem

Kawa z pieprzem cayenne i cynamonem

na 2 porcje

  • 2 szklanki zimnej wody
  • 4 czubate łyżeczki grubo zmielonej kawy
  • 1 laska cynamonu lub do smaku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub do smaku
  • duża szczypta mielonego chili, maksymalnie 1/8 łyżeczki
  • ewentualnie mleko lub bita  śmietana i starta na tarce gorzka czekolada
kawa-z-chili-i-cynamonem

Kawa z pieprzem cayenne i cynamonem

1. Do rondelka wlać zimną wodę, dodaćlaskę cynamonu i cukier trzcinowy. Podgrzewać przez około 5-7 minut, aż cukier się rozpuści.

2. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodać kawę i mielone chili. Wyłączyć płomień, przekryćrondelek pokrywką i pozostawić na około 7 minut.

3. Zaparzoną kawę przecedzić przez  gęste sitko lub filtr do kawy. Opcjonalnie dodać nieco mleka albo udekorować bitą śmietaną i posypać na wierzchu startą na tarce gorzką czekoladą.

Więcej kulinariów

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.