Przepis inspirowany recepturą Ilony Kilian, księżowskiej gospodyni z plebanii w Kołczygłowach pochodzi z książki ?Kuchnia na plebanii? Łukasza Modelskiego.
Tak przygotowaną karkówkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Doskonale smakuje z sosem tatarskim i pięknie się prezentuje na świątecznym stole
Składniki – na mięso
1,2 kg karkówki
1 łyżeczka soli peklowej
2 łyżeczki zwykłej soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
5 dużych ząbków czosnku
2 łyżki stołowe majeranku
1 płaska łyżeczka mielonej papryki
4 łyżki stołowe oleju
Składniki – na sos
1 cebula średniej wielkości
2 ogórki konserwowe
4 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 małe ząbki drobno posiekanego czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na jeden dzień przed pieczeniem karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć olejem i mieszanką soli zwyczajnej, soli do peklowania, pieprzu, czosnku, majeranku i papryki.
Zawinięte w folię mięso wstawić na noc do lodówki, żeby nadać kształt. Piec w rękawie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu odlać powstały sos, wystudzić i włożyć do lodówki, żeby karkówka dobrze schłodziła, (zimną łatwiej pokroić).
Przygotować sos tatarski mieszając ze sobą drobno posiekane: surową cebulę, ogórek konserwowy, majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz.
Przed podaniem karkówkę pokroić w cienkie plastry i polać sosem.