Jaki czajnik elektryczny wybrać?

Jaki czajnik elektryczny wybrać? Na co zwrócić uwagę kupując czajnik elektryczny do domu lub biura.

Czajniki elektryczne należą do grona tych sprzętów kuchennych, których korzysta większość z nas. Od lat cieszą się niesłabnącą sympatią  miłośników kawy i herbaty, ponieważ zapewniają wygodę i szybkość,  której nie dorówna żaden tradycyjny czajnik na gaz lub płytę indukcyjną. Podejmując decyzję o zakupie warto zwrócić uwagę na kilka parametrów.

Moc czajnika, rodzaj i umiejscowienie grzałki

Od tego zależy szybkość i efektywność pracy czajnika. Na rynku dostępne są urządzenia z grzałkami o mocy od 500 do 3000W (te najmniejsze są montowane zazwyczaj w czajnikach turystycznych). Wybierając czajnik do domu warto pamiętać, że mała moc grzałki nie oznacza oszczędności energii elektrycznej. Czajniki z grzałkami o małej mocy nagrzewają się stosunkowo wolno, co wydłuża czas potrzebny na zagotowanie wody, a tym samym zwiększa pobór prądu.
Na szybkość zagotowania wody wpływ ma także kształt dna ? im większa jest powierzchnia pod którą zamontowano grzałkę, tym szybciej zagotujemy wodę. Ponadto, czajniki z grzałką zamontowaną pod płaskim dnem pozwalają na zagotowanie jednorazowo znaczniej mniejszej ilości wody niż urządzenia z grzałką spiralną, która powinna być całkowicie zakryta. Na grzałkach spiralnych kamień osadza się znacznie szybciej i są one trudniejsze do utrzymania w czystości.

Dzbanek czajnika

Większość czajników elektrycznych ma pojemność od 1,2 do 1,75 litra.  Do codziennego użytku dla kilkuosobowej rodziny najczęściej wybierane są czajniki o pojemności od 1,5 do 1,75  litra, które pozwalają zagotować wodę na jednoczesne przygotowanie kilku filiżanek gorących napojów. Jeśli w danej chwili nie ma konieczności zaparzania większej ilości kawy czy herbaty, można wlać mniej wody, natomiast  gotowanie wody „na raty” , kiedy mamy gości bywa nieco  niezręczne. Sprawdź czy wybrany model został wyposażony w filtr antyosadowy – jego zadaniem jest zapobieganie przedostaniu się do naszych napojów osadu i kamienia, który powstaje podczas gotowania wody.  Wybierając czajnik warto zwrócić uwagę czy filtr antyosoadowy można  myć w zmywarce.
Miarka poziomu wody 
i obrotowa podstawa (360°)  to już niemalże standard. Podstawa powinna być wyposażona w antypoślizgowe stopki, aby uniknąć niekontrolowanego przemieszczania się czajnika na kuchennym blacie. Czajnik powinien być  wyposażony w ergonomiczny wygodny uchwyt. Dobrze wyprofilowana i wykonana z nienagrzewającego się, antypoślizgowego materiału rączka zapewnia wygodę użytkowania i zmniejsza ryzyko poparzenia się.

Zabezpieczenia czajnika

Większość markowych modeli  takich jak widoczny na zdjęciach czajnik Vector Pyramid firmy  Morphy Richards  jest wyposażona w wielostopniowy system zabezpieczeń, które mają chronić użytkownika  i nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia.
Najczęściej są to:

  • automatyczne wyłączenie po zagotowaniu wody
  • automatyczne wyłączenie w przypadku włączenia czajnika bez wystarczającej ilości wody
  • dioda informująca o pracy czajnika – montowana zazwyczaj w wyłączniku lub miarce poziomu wody


Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej informacji kulinarnych

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.