Wystarczą trzy składniki, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym.
Jak zrobić drożdże w domu, kiedy w sklepach stanowią towar deficytowy? Nic prostszego – wystarczy tylko trochę cierpliwości, ziemniaki, cukier i niepasteryzowane piwo. Przygotowane w ten sposób domowe drożdże będą miały lekki piwny aromat, ale w przypadku pieczywa nie powinno to przeszkadzać. Proporcje z tego przepisu wystarczają na przygotowanie ciasta z 1 kilograma mąki.
– Moim zdaniem zamiast piwa można dodać łyżeczkę pasty Vegamite lub Marmite jeśli macie je w domu. Opisałam już wcześniej na blogu co to jest Vegamite i Marmite. Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis. (…) Dzisiaj je przygotuję po raz pierwszy, więc zapewne w ciągu kilku dni napiszę aktualizację, jak udał się chleb upieczony na domowych drożdżach. – pisze autorka bloga CzteryFajery.pl
Na blogu są też dostępne informacje jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży
Domowe drożdże – składniki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki jasnego piwa niepasteryzowanego
Jak zrobić drożdże w domu
Ziemniaki ugotować i zblendować na papką z 1 łyżeczką cukru.
Do powstałej pasty wlać 2 łyżeczki niepasteryzowanego piwa i dokładnie wymieszać
Masę przełożyć do czystego słoika, przykryć ściereczką lub gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nasze domowe drożdże będą gotowe po kilku dniach.
Czy domowe drożdże można wykorzystać do zrobienia chleba? Jednak są to drożdże piwne ? czy może z ziemniakiem połączone tworzą inną strukturę bakteryjną? Dziękuję