Wszyscy wiemy, jak ważna jest zdrowa dieta i jedzenie odpowiedniej porcji owoców. Jednakże wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, w jaki sposób sprawić, aby zabrane przez nas owoce pozostawały świeże nawet w wysokich temperaturach.
? Jabłko jest najpopularniejszą owocową przekąską w Polsce ? mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie ? mimo to, nie wiemy jak sprawić, aby jabłko na świeżym powietrzu zawsze wyglądało i smakowało dobrze. Podstawową zasadą jest odpowiedni wybór owoców ? muszą być zawsze jasne i nieuszkodzone. Pamiętajmy również, aby jabłka umyć i koniecznie wysuszyć; w ten prosty sposób sprawimy, że zawsze będą świeże i smaczne.
Eksperci ze Stowarzyszenia Sady Grójeckie radzą również, aby nie umieszczać jabłek w towarzystwie innych owoców i warzyw. Gazy emitowane przez inne owocowe przekąski sprawią, że proces dojrzewania będzie szybszy. Unikajmy również eksponowania owoców w pełnym słońcu.
? Sama jako mama wiem, że dzieci najchętniej jedzą jabłka pokrojone w cząstki ? mówi przedstawicielka Sadów Grójeckich ? jeśli chcemy podawać je w ten sposób, pamiętajmy aby zamykać je
w hermetycznych pojemnikach. Dzięki temu nie ściemnieją. Możemy również delikatnie skropić je sokiem z cytryny.
Świeże, smaczne i ładnie wyglądające owoce sprawią, że nasi bliscy chętniej będą po nie sięgać. Jabłko to prawdziwa bomba witaminowa, która jednocześnie posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Bardzo korzystnie wpływa na skórę ? zapobiega jej wiotczeniu. Co jest szczególnie istotne przy długim przebywaniu na słońcu.
? Jabłko to nie tylko zdrowa przekąska ale również naturalny kosmetyk dla naszej skóry. Jeśli używamy kosmetyków nawilżających, chroniących skórę przed słońcem, musimy pamiętać, że zdrowa cera to przede wszystkim odpowiednie traktowanie naszej skóry ?od wewnątrz?.