Fińskie specjały

Specjalnie dla naszych  Czytelników Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Ambasador Finlandii podaje przepisy na fińskie smakołyki. W Finlandii  często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich jest decylitr ? 1 dl to 100 ml.

Łosoś lub sieja marynowany w soli morskiej „Tuoresuolattu lohi”

Składniki – na każdy kg ryby:
? 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej)
? pół łyżki cukru lub miodu
? 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
? 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego.

Przygotowanie
Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem i obciążamy ciężarem ok dwóch kilogramów na całej długości. Tak przygotowany filet przechowujemy w lodówce przez minimum 24 godziny.  Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo ? koperkowego.

Dressing musztardowo ? koperkowy

Składniki:
? 50 ml oleju sałatkowego
? 1 dl musztardy Dijon
? 1 dl musztardy ziarnistej
? 1 dl octu winnego
? 100 g cukru lub miodu
? 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek)
? Sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie
Olej mieszamy z musztardą, octem dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji dodajemy odrobinę (ok. 1 łyżki wrzącej wody).

Bliny

Składniki:
? 2 dl. wody
? 25 g świeżych drożdży
? 1 dl. śmietanki
? 2 dl mąki pszennej
? 3 dl mąki gryczanej
? 4 dl ciepłego, ale nie gorącego mleka
? 1 łyżeczki soli
? 2 łyżki stołowe masła
? 2 jaja
? 1 łyżka olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.

Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.