Dziedzictwo kulinarne Mazowsza w obiektywie

Dziedzictwo kulinarne Mazowsza w obiektywie

Nadziewana kaczka, krupnik z kaszy jaglanej, chłodnik mazowiecki, przecieraki, racuchy rogate czy sójka pogorzelska – znów zagoszczą na zdjęciach Mazowszan. Miłośnicy fotografii, zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści mogą wziąć udział w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej. W tym roku pula nagród to 40 tys. zł. Termin nadsyłania zdjęć mija 5 marca br.

Konkurs Fotografii Kulinarnej ma m.in. promować dziedzictwo kulinarne Mazowsza. W tegorocznej edycji pula środków przeznaczonych na nagrody rzeczowe za zajęcie I, II i III miejsca wynosi łącznie 40 tys. złotych. Uczestnicy mogą także liczyć na nagrody specjalne oraz wyróżnienia. Przy ocenie prac komisja będzie brać pod uwagę walory artystyczne fotografii, pomysłowość przedstawienia produktu, poprawność techniczną, kompozycję, ale także spójność z tradycją i kulturą Mazowsza.

Jak podkreśla Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, Mazowsze to region, na terenie którego od wieków przenikają się różne kultury. – Podobnie jest z mazowiecką kuchnią, która łączy w sobie smaki i potrawy wielu tradycji kulinarnych. Organizowany przez samorząd Mazowsza konkurs fotograficzny pozwala nie tylko lepiej poznać specjały kulinarne naszego regionu, ale też sprzyja budowaniu tożsamości regionalnej. Serdecznie zachęcamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w nim.

Kto może wziąć udział?

Konkurs skierowany jest do osób mieszkających na Mazowszu. W przypadku osób niepełnoletnich wymagana jest zgoda rodziców lub opiekunów prawnych uczestnika.

Zdjęcia można przesyłać w dwóch kategoriach:

  • „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza.
  • „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”. W tej kategorii można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju, który został nagrodzony Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Zgłoszenia do konkursu

Zdjęcia wraz z wypełnionym formularzem konkursu należy przesłać do 5 marca 2024 r. drogą elektroniczną na adres fotografiakulinarna@mazovia.pl lub za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP:

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa

ePUAP: /umwm/SkrytkaESP

Regulamin konkursu dostępny jest na stronie: https://mazovia.pl/pl/konkursy/mazowiecki-konkurs-fotografii-kulinarnej-1.html

 

Więcej informacji z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o programie edukacyjnym „Bezpiecznie nad wodą”, pilotażowym programie badania lokalnych [...]
0 komentarzy

Wzrosła opłacalność pomp ciepła, ogrzewanie gazem droższe – PAS podaje aktualne koszty ogrzewania domu

Nowe ceny prądu i gazu oznaczają zmianę kosztów ogrzewania domów. Polski Alarm Smogowy sprawdził, ile zapłacimy za ciepło uwzględniając najnowsze ceny nośników energii. [...]
0 komentarzy

Powstanie nowa siedziba Archiwum Województwa Mazowieckiego

Nowe archiwum będzie zlokalizowane przy ul. Elektronicznej w Piasecznie. Będzie się tu też mieścić Delegatura Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego razem z Archiwum Województwa Mazowieckiego. [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim, Wyszkowskim, Ostrowskim, Węgrowskim i Sokołowskim

W dniach od 19 do 26 lipca planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego, Wyszkowskiego, Ostrowskiego, Węgrowskiego i Sokołowskiego. [...]
0 komentarzy
Mazowsze idealne na wakacje

Mazowsze idealne na wakacje

Na Mazowszu jest wiele atrakcji, z których można skorzystać w lecie. Rowerzystów, pieszych, miłośników wędrówek i amatorów aktywnego wypoczynku zachwycą urokliwe mazowieckie szlaki [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.