Kolorowe etykiety nektarów i soków kuszą nas każdego dnia ze sklepowych półek. Wiele z nich oprócz wartościowych dla zdrowia składników zawiera też sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty i ogromne ilości sacharozy. Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin i mikroelementów warto samodzielnie wyciskać soki z owoców, warzyw i ziół.
Korzystając z wyciskarki można nie tylko tłoczyć soki, ale też przygotować mleko roślinne, pasty, bazy do zup, sorbety, kotleciki warzywne i placki ziemniaczane. To prosty sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do menu zdrowych produktów. Te, za którymi nie przepadamy można przemycić w sokach i przecierach wieloskładnikowych lub lodach. Docenią to rodzice, których dzieci nie lubią smaku niektórych warzyw i owoców.
Nieco mniej eksponowaną, zaletą wyciskarek jest uniwersalność. Wyposażona w trzy sitka i pojemnik do tofu wyciskarka/ wytłaczarka soku RONIC? Zyle Semi-Professional pozwala przygotować m.in. przeciery owocowe i warzywne, soki, mleka roślinne, sorbety, surówki, warzywne placuszki, masło orzechowe i tofu.
Wielkim plusem jest też oszczędność. Przeciętnie za 330 ml soku trzeba zapłacić minimum 5 zł. Przy czteroosobowej rodzinie to wydatek 20 zł dziennie. Nawet zakup najwyższych modeli zwróci się po 6-8 miesiącach i to wliczając już koszt zakupu warzyw, owoców i ziół.
Wybór najlepszej wyciskarki nie jest łatwy. Najbardziej uniwersalne są wyciskarki pionowe, które nie wymagają stałego nadzoru i popychania produktów, jak w przypadku wyciskarek poziomych. Wyciskarki pionowe tłoczą sok szybciej i znacznie lepiej sprawdzają się do przygotowywania soków z miękkich owoców i warzyw (pomarańcze, jabłka czy pomidory), z którymi często mają problemy wyciskarki poziome. Są zarazem znacznie łatwiejsze w obsłudze i czyszczeniu. W przypadku sprzętu marki Ronić Zyle wystarczy wlać do urządzenia 600 ml wrzątku i włączyć na minutę. Oczywiście wszystkie elementy można także umyć w zmywarce.
Wybierając wyciskarkę warto zwrócić uwagę na wielkość i ilość otworów, do których wkładamy składniki, aby nie tracić czasu na ich krojenie. Sokowytłaczarka Ronic Zyle Semi-Professional ma dwa otwory wlotowe – jeden przeznaczony do podłużnych produktów tj. marchew czy seler naciowy., a drugi o średnicy 9 cm do owalnych warzyw i owoców jak np. jabłka.
Wyciskarki wolnoobrotowe to zazwyczaj urządzenia o niewielkiej mocy. W przypadku tłoczenia soków z twardych produktów albo przygotowywania mleka roślinnego, lepiej zdecydować się na wyciskarkę z mocniejszym silnikiem. Wyciskarka Ronic Zyle Semi-Professional ma silnik
o mocy 400 W, jest to aktualnie najwyższa moc silnika stosowanego w wyciskarkach wolnoobrotowych dostępnych w Polsce.
Nie mniej istotna jest gwarancja, która w przypadku wspomnianego wyżej urządzenia wynosi 10 lat i obejmuje cały sprzęt.
Aleksandra Olczyk
Zdjęcie: www.ronic.pl