Nasz świat jest pełen nieskończonej liczby możliwości, a plany dietetyczne nie są tu wyjątkiem. Istnieje wiele pomysłów na diety niskowęglowodanowe i choć mogą one przynieść rezultaty w postaci utraty wagi, eksperci są sceptyczni co do niektórych ich aspektów. Jak jest faktycznie?
Czy warto stosować diety niskowęglowodanowe?
Jeśli chcesz spróbować ograniczyć węglowodany, aby schudnąć, najważniejsze jest przestrzeganie planu, który pozwoli dostarczyć ci odpowiednich składników odżywczych, będzie zdrowy i zrównoważony oraz nie spowoduje, że poczujesz się pozbawiony energii. Węglowodany odgrywają ważną rolę w naszej diecie. Są one głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Ich ograniczenie doprowadziło do tego, że wiele osób odniosło sukces w odchudzaniu, dzięki czemu dieta niskowęglowodanowa stała się popularna wśród osób starających się schudnąć. Nie oznacza to jednak, że przejście na dietę low-carb jest zawsze skuteczne, łatwe czy proste. Ani że jest to zawsze dobry pomysł.
Kto nie powinien stosować diet niskowęglowodanowych?
Każdy ma swoje własne potrzeby żywieniowe. Dla osób z pewnymi problemami zdrowotnymi znaczne ograniczenie spożycia całej grupy pokarmów może nie być najlepszym rozwiązaniem. Należy również pamiętać, że cel, jakim jest utrata wagi, nie jest przeznaczony dla wszystkich. Każdy, kto w przeszłości cierpiał na zaburzenia odżywiania, nawet jeśli jest na etapie zdrowienia, powinien porozmawiać z lekarzem, zanim zmieni swoje nawyki żywieniowe lub podejmie jakiekolwiek działania zmierzające do utraty wagi. Nawet jeśli nie masz historii zaburzeń odżywiania, bardzo ważne jest, aby mieć realistyczne oczekiwania i upewnić się, że podchodzisz do odchudzania w zdrowy sposób.
Czy dieta eliminacyjna to dobry pomysł?
Osiągnięcie wyników może być niezwykle trudne, może trwać bardzo długo, a także może być trudne do utrzymania. Na utratę wagi wpływa wiele czynników, takich jak ćwiczenia fizyczne, odpowiednia ilość snu, radzenie sobie ze stresem i uwarunkowania genetyczne, dlatego samo spożywanie mniejszej ilości kalorii może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Biorąc pod uwagę tak wiele czynników, nic dziwnego, że proces odchudzania tak bardzo różni się w zależności od indywidualnych predyspozycji. Jednakże jeśli utrata wagi jest jednym z twoich celów i rozważasz ograniczenie węglowodanów, aby móc to osiągnąć (a twój lekarz twierdzi, że jest to bezpieczne), musisz wiedzieć kilka rzeczy, zanim wybierzesz odpowiednią dla siebie dietę.
Ograniczenie węglowodanów na odchudzanie – dlaczego działa?
Po pierwsze, jeśli ograniczasz ogólne spożycie kalorii, prawdopodobnie stracisz na wadze. To po prostu matematyka. Co więcej, spożywanie mniejszej ilości węglowodanów oznacza również, że prawdopodobnie będziesz spożywać mniej przetworzonych, rafinowanych produktów. To właśnie te węglowodany są odpowiedzialne za zwiększone ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Jest to zbiór objawów, takich jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom cukru we krwi i nadmiar tkanki tłuszczowej, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca. Węglowodany, które w większości składają się tylko z cukru i są pozbawione innych składników odżywczych, nie mogą być wykorzystane do niczego innego niż do szybkiego pozyskania energii i powodują gwałtowne skoki i spadki poziomu cukru we krwi. Zbyt duża ich ilość w dłuższym okresie czasu jest związana z markerami zespołu metabolicznego. Ograniczenie węglowodanów prostych może więc nie tylko pomóc w utracie wagi, ale także korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie w dłuższej perspektywie. Należy jednak pamiętać, że węglowodany proste nie są jedynymi węglowodanami, jakie istnieją.
Które węglowodany najlepiej ograniczać?
Dietetycy i specjaliści od żywienia zalecają, aby spożywać mniej węglowodanów rafinowanych. Dotyczy to: białej mąki i chleba, płatków śniadaniowych, krakersów, ciastek, gofrów, placków, bułek i innych wypieków. Jednak odrzucając te mniej zdrowe węglowodany, nadal powinniśmy spożywać te, które przynoszą korzyści odżywcze. Ważne jest, aby pamiętać, że wiele zdrowych warzyw i owoców zawiera węglowodany. Wyeliminowanie ich podczas stosowania diety niskowęglowodanowej może spowodować utratę kluczowych składników odżywczych. Węglowodany pochodzące z pełnowartościowych produktów, które zawierają dużo błonnika, takich jak produkty pełnoziarniste, warzywa i większość owoców, powinny stanowić podstawę diety w dłuższej perspektywie, nawet jeśli stosujesz dietę niskowęglowodanową.