Zioła szwedzkie, określane też jako „lekarstwo na długie życie” albo zioła Marii Treben to znana od wieków kompozycja starannie dobranych roślin leczniczych, stosowana w przypadku wielu różnych dolegliwości.
W skład ziół szwedzkich wchodzą m.in.korzeń arcydzięgla, myrra (balsamowiec), zielone orzechy włoskie, korzeń goryczki, ziele piołunu, kora cynamonowca wonnego, korzeń tataraku, kardamon, korzeń imbiru i kwiat dziewanny. Każda z tych roślin wykazuje silne właściwości lecznicze, a dobrane w odpowiednich proporcjach mogą przynieść szereg korzyści dla zdrowia.
Swój charakterystyczny gorzki smak zioła szwedzkie zawdzięczają piołunowi i korzeniowi goryczki, które przynoszą ulgę po ciężkostrawnych posiłkach, łagodzą wzdęcia, pobudzają apetyt i działają orzeźwiająco. Słynna uzdrowicielka Hildegard von Bingen nazywała piołun ?mistrzem przeciwko wszelkiemu wyczerpaniu? i polecała go przeciwko infekcjom, problemom żołądkowym, skurczom menstruacyjnym i bólom głowy. Organizm ludzki potrzebuje gorzkich substancji, ponieważ stymulują produkcję soku żołądkowego, żółci i wydzieliny trzustkowej i pozwalają prawidłowo przyswajać pokarm. Są one także niezbędne, aby mógł wydalać patogeny i toksyny, a to z kolei działa korzystnie na układ odpornościowy i wzmacnia organizm.
Oryginalne zioła szwedzkie w formie nalewki alkoholowej mogą być stosowane zarówno profilaktycznie (m.in. dla wzmocnienia odporności organizmu), jak i leczniczo. Wykazują m.in. właściwości: regulujące trawienie, poprawiające apetyt, uspokajające, przeciwbólowe, wzmacniające odporność, poprawiające ogólne samopoczucie,przeciwzapalne i antyseptyczne
Jak podaje ich producent, firma Langsteiner Pharmaceutical, oryginalne zioła szwedzkie:
(…) stanowią unikatową kompozycję kilku ziół w formie nalewki na alkoholu etylowym. Gorzkie zioła, jak piołun czy korzeń goryczki przede wszystkim pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co sprzyja dobremu trawieniu i przyswajaniu składników pokarmowych. Zioła pobudzają także apetyt. Sprawdzają się we wszelkich zaburzeniach związanych z trawieniem, a więc pomagają w problemach żołądkowo-jelitowych, zaparciach, kolkach czy wzdęciach. Warto pamiętać, że zawierają alkohol, więc nie są wskazane dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Natomiast osoby cierpiące na niewydolność nerek, niedrożność jelit, nadciśnienie lub uszkodzenie wątroby powinny skonsultować się z lekarzem, zanim zaczną je stosować.