Już jutro tłusty czwartek, a jak wiadomo nie ma nic smaczniejszego niż domowe pączki. Kiedyś świętowano w ten sposób odejście zimy i nadejście wiosny. W tradycji chrześcijańskiej, tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem.
Składniki – proporcje na 30 – 40 pączków
- 500 ml mleka
- 50 – 70 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 5 dużych jajek
- 1,3 kg mąki pszennej tortowej typ 450
- opcjonalnie 1,5 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- kilka kropel esencji migdałowej (można zastąpić innym ulubionym aromatem)
- nadzienie (różane, wieloowocowelub inne – powinno być takiej gęstości, która umożliwi jego zawinięcie w cieście
- 7-8 paczek smalcu do smażenia
Uwaga – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
Mleko podgrzać do temeperatury około 30 stopni. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i 300 g mąki przygotowaćy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn przysypać na górze kilkumilimetrową warstwą mąki i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Następnie dodać cukier, jajka, sól, esencję migdałową (lub inną) oraz mąkę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony, letni tłuszcz ponownie dokładnie wrobić, po czym na około 40 minut odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto można przykryć, aby nie wysychało na powierzchni).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na niewielkie kawałki, nakładamy nadzienie i formujemy pączki owijając nadzienie ciastem. Pączki układamy na blasze posypanej mąką, spłaszczamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie).
Smażymy na głębokiej patelni lub w rondlu w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 – 170 st.C. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę, aby uzyskać jednolity jasnobrązowy kolor.
Po usmażeniu wyciągamy na siatkę lub bibułę, odsączamy z tłuszczu i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.