Czarny czosnek na przestrzeni ostatnich lat zyskuje coraz większą popularność. Ten w pełni naturalny antybiotyk stanowi bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz jest idealnym składnikiem zdrowej diety.
Choć moda na czarny czosnek zawitała do Polski stosunkowo nie dawno, to jego historia sięga minimum 4000 lat i jest nierozerwalnie związana z kulturą kulinarną Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Korei, Tajlandii i Japonii.
Co to jest czarny czosnek
Czarny czosnek od setek lat jest stosowany w celach leczniczych i kulinarnych w krajach azjatyckich. Powstaje w wyniku poddawania zwykłego białego czosnku działaniu nie przekraczającej 90 stopni temperatury i stałej wilgotności przez kilka, a czasem nawet kilkanaście tygodni. Podczas tego powolnego procesu dojrzewania czosnek traci swój charakterystyczny, ostry zapach i smak, zmienia kolor na głęboką czerń i nabiera delikatnie karmelowego, słodkawego posmaku. Zmniejsza też nieco swoją objętość, w stosunku do główki czosnku z której powstaje.
W Polsce czarny czosnek można kupić w postaci całych główek, proszku, pasty lub pojedynczych ząbków m.in. na stronie www.czarnyczosnek.pl
Do czego dodawać i Jak smakuje czarny czosnek?
Czarny czosnek przypomina smakiem dojrzałe owoce tamaryndowca, jest lekko pikantny, karmelowy z delikatną nutą pieczonego czosnku. Niektórzy porównują jego smak do smaku wędzonej śliwki i suszonych moreli. Ma miękką, przyjemną konsystencję, dzięki czemu łatwo go rozsmarować na kanapce. Czarny czosnek można dodawać do wszystkich potraw, do których dodaje się zwykły biały czosnek. Ze względu na brak przykrego zapach idealnie sprawdza się też jako składnik past warzywnych i mięsnych, pasztetów, sałatek i sosów sałatkowych oraz zup. Doskonale podkreśla również smak serów, pieczonych i duszonych mięs oraz azjatyckich sosów. Czarny czosnek może być także składnikiem marynat do mięsa i ryb.
Właściwości zdrowotne czarnego czosnku
Czarny czosnek zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jego biały odpowiednik i jest bogatym źródłem żelaza, witamin z grupy B i witaminy C oraz wapnia i cennych dla organizmu aminokwasów. Przeciwutleniacze pomagają m.in. zmniejszać stany zapalne, zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także innym problemom zdrowotnym. Spożywanie czarnego czosnku korzystnie wpływa na układ krążenia, podnosi odporność, ułatwia procesy trawienne i wspiera detoksykację organizmu.
Czarny czosnek wykazuje także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz normalizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.