Czarny czosnek ? właściwości i zastosowanie

Czarny czosnek na przestrzeni ostatnich lat zyskuje coraz większą popularność. Ten w pełni naturalny antybiotyk stanowi bogate źródło witamin,  minerałów i przeciwutleniaczy oraz jest idealnym składnikiem  zdrowej diety.

Choć moda na czarny czosnek zawitała do Polski stosunkowo nie dawno, to jego historia sięga minimum 4000 lat i jest nierozerwalnie związana z kulturą kulinarną Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Korei, Tajlandii  i Japonii.

Co to jest czarny czosnek

Czarny czosnek od setek lat jest stosowany w celach leczniczych i kulinarnych w krajach azjatyckich. Powstaje w wyniku poddawania zwykłego białego  czosnku działaniu nie przekraczającej 90 stopni temperatury i stałej wilgotności przez kilka, a czasem nawet kilkanaście tygodni.  Podczas tego powolnego procesu dojrzewania czosnek traci swój charakterystyczny, ostry zapach i smak, zmienia kolor na głęboką czerń  i nabiera delikatnie karmelowego, słodkawego posmaku.  Zmniejsza też nieco swoją objętość, w stosunku do główki czosnku z której powstaje.

W Polsce czarny czosnek można kupić w postaci całych główek, proszku, pasty lub pojedynczych ząbków m.in. na stronie www.czarnyczosnek.pl

Do czego dodawać i Jak smakuje czarny czosnek?

Czarny czosnek przypomina smakiem dojrzałe owoce tamaryndowca, jest lekko pikantny,  karmelowy z delikatną nutą pieczonego czosnku.  Niektórzy porównują jego smak do smaku wędzonej śliwki i suszonych moreli.  Ma miękką,  przyjemną konsystencję, dzięki czemu łatwo go rozsmarować na kanapce. Czarny czosnek można dodawać do wszystkich potraw, do których dodaje się zwykły biały czosnek.  Ze względu na brak przykrego zapach idealnie sprawdza się też jako składnik past warzywnych i mięsnych, pasztetów, sałatek i sosów sałatkowych oraz  zup.  Doskonale podkreśla również smak serów,  pieczonych i duszonych mięs oraz azjatyckich sosów.  Czarny czosnek może być także składnikiem marynat do mięsa i ryb.

Właściwości zdrowotne czarnego czosnku

Czarny czosnek zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jego biały odpowiednik i jest bogatym źródłem żelaza, witamin z grupy B i witaminy C oraz wapnia i cennych dla organizmu aminokwasów.  Przeciwutleniacze pomagają m.in. zmniejszać stany zapalne,  zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także innym problemom zdrowotnym. Spożywanie czarnego czosnku korzystnie wpływa na układ krążenia, podnosi odporność, ułatwia procesy trawienne i wspiera detoksykację organizmu.

Czarny czosnek wykazuje także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz normalizuje  poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

 

Czytaj także

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.