Październik jest oficjalnym sezonem gotowania z marką Crock-Pot. Jesienna aura sprawia, że wolnowary są idealnym narzędziem do gotowania w chłodniejsze dni. Tym bardziej, że możemy w nich gotować smacznie i zdrowo. Wraz z marką Crock-Pot rozpoczynamy sezon wyjątkowych przepisów, promocji oraz konkursów, którymi producent chce podzielić się ze wszystkimi fanami slow cookingu.
Wolnowary Crock-Pot zostały stworzone z myślą o osobach, które cenią wysokie walory smakowe, przy jednoczesnym zachowaniu składników odżywczych. Dzięki tym urządzeniom, z łatwością możemy wydobyć głębię smaku naszych ulubionych potraw. Tym bardziej w październiku, który stał się oficjalnym miesiącem gotowanie z wykorzystaniem wolnowarów marki Crock-Pot.
Popularyzowanie i edukacja w dziedzinie wolnego gotowania to jedno z kluczowych przesłań, które stoi za marką Crock-Pot. Niezaprzeczalną zaletą wolnowarów jest to, że ich działanie polega na poddaniu składników potrawy długotrwałej odróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu wolno gotowane dania, zachowują więcej aromatów oraz wartości odżywczych, a ich smak jest głębszy i pełniejszy.
Październikowy ?festiwal gotowania? z marką Crock-Pot to inspiracja do korzystania ze zbilansowanej diety. To również okazja do pokazania jak w prosty sposób można przyrządzić zróżnicowane posiłki na każdą porę dnia, gotując bez nadzoru, za pomocą tylko jednego urządzenia ? wolnowaru.
Poniżej prezentujemy dwa przepisy, które zachęcają do gotowania w wolnowarach. Zapraszamy też na oficjalną stronę crockpot.pl, gdzie można znaleźć informacje o produktach, sprawdzić aktualne promocje oraz wyszukać przepisy na dania z wolnowaru, m. in. na zupy, sosy, dania główne czy desery. Na stronie znaleźć można także przepisy, które stworzył Ambasador marki ? znany kucharz – Jan Kuroń.
Szybkie chilli
Czas na High: 6-8h
Czas na Low: 3-4h
Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
- 0,7 kg chudej, mielonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub indyka
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 2 drobno posiekane cebule
- 2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone
- 1 kg czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
- 0,8 kg pomidorów z puszki, grubo pokrojonych wraz z sokiem
- 15 dag koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki mrożonej kukurydzy
- 1/2 szklanki salsy
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka suszonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu
- 1 czerwona i 1 zielona słodka papryczka, drobno posiekana
Opcjonalnie:
- Pokrojone pomidory
- Awokado
- Zielona cebula
- Papryczki Jalapeno
- Kolendra
- Tarty ser Cheddar
- Kwaśna śmietana
Na dużej patelni podsmaż zmielone mięso, czosnek i cebulę. Przenieś podsmażone mięso do wolnowaru. Dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem słodkiej papryki i wymieszaj. Ustaw wybrany czas i tryb gotowania. Na 15 minut przed gotowaniem dodaj słodką paprykę.
Kotlety wieprzowe z sosem miodowo-musztardowym
Czas na High: 3h
Czas na Low: 4h
Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
- 4-6 grubych kotletów wieprzowych bez kości
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka, mielona
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- ? szklanki białego wina
- ? szklanki musztardy Dijon
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Podgrzej masło i szalotkę na patelni. Dopraw kotlety pieprzem i solą. Smaż kotlety po obu stronach, aż się zarumienią. Umieść kotlety, masło i szalotkę w misie wolnowaru. Wymieszaj bulion drobiowy z 2 łyżkami musztardy i wlej do wolnowaru. Przykryj i gotuj na poziomie HIGH 3h lub na LOW 4h. Po zakończeniu gotowania, postaw patelnię na średni ogień i wlej do niej płyn z wolnowaru. Dodaj ? szklanki białego wina, 3 łyżki musztardy Dijon i 2 łyżki gęstej śmietany. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż do uzyskania żądanej gęstości sosu. Po zakończeniu gotowania sosu dodaj do niego 2 łyżki miodu i zdejmij z ognia. Aby podać dania, umieść mięso na talerzu i skrop je sosem miodowo-musztardowym. Mięso ładnie komponuje się z zielonymi warzywami.
O Crock-Pot
Crock-Pot? jest pionierem w dziedzinie tworzenia wolnowarów/slow-cookerów. Zaprojektowany w latach 70-ych XX w. jako nowe urządzenie kuchenne przyczynił się do powstania nowej kategorii produktowej, której sprzedaż liczy się w milionach egzemplarzy.