Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych smaków, które urozmaicą nasze tradycyjne potrawy. Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20 lat temu publikacji „Kuchnia chińska” autorstwa Katarzyny Pośpieszyńskiej.
Składniki zupy bogów
- 1 jajko
- 2 cebule dymki
- 3/4 – 1 litr chińskiego rosołu z podanego niżej przepisu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego
Składniki rosołu
- szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa
- 1/2 kg kostek wieprzowych
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- średnia kalarepka
- 2,5 litra wody
- 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów (dodatki nie zostały uwzględnione w oryginalnym przepisie)
- chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny
- mięso z rosołu lub gotowana wołowina
- pokrojona marchewka
Przygotowanie rosołu
Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny.
Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić.
Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić i zagotować jeszcze raz.
Używać do przyrządzania chińskich potraw, przede wszystkim zup.
Przygotowanie zupy bogów
Jajko ubijać widelcem przez 10-12 sekund. Cebulki dymki posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu
Doprawić solą i pieprzem,. Wlać jajko bardzo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, natychmiast zestawić z ognia i przelać do gorącej wazy. Zupę posypać cebulką dymką , pokropić olejem sezamowym, podawać natychmiast.