Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę? sera!
Nowy Świat 37 ? ten adres zapewne znają doskonale fani twórczości Bolesława Leśmiana. To właśnie w tej warszawskiej kamienicy mieszkał i tworzył autor ?W malinowym chruśniaku?. Od niedawna swoje miejsce znalazła tu również restauracja Bursztynowa a wspomniany Leśmian odcisnął swoje piętno na menu Bursztynowej, ale o tym za chwilę?
Restauracja dedykowana jest Skarbom Serowara ? marce serów długodojrzewających, takich jak: Bursztyn, Rubin i Szafir. Czas dojrzewania tych serów sięga nawet trzech lat, nie dziwi więc fakt, że wszystkie potrawy Bursztynowej są wyjątkowe. Bursztyn, Rubin i Szafir zajęły główne miejsce w menu, a każdy przepis inspirowany jest właśnie tymi niezwykłymi serami. Flagowe specjały Bursztynowej to m.in.: zupa serowa, przygotowana na bazie serów długodojrzewających, makaron Serowara z czarną truflą, czy specjalne tiramisu z serem Rubin!
O tym, że koncepcja i dania restauracji są wyjątkowe świadczy fakt, że Bursztynowa w ubiegłym roku otrzymała nagrodę ?Złotego Widelca?, jako Najlepsze Bistro w Polsce! Zgarnęła także nagrodę specjalną, zostając ?Odkryciem kulinarnym roku 2020?!
Ale serowa uczta to nie wszystko! Tu pojawia się wspomniany autor ?W malinowym chruśniaku?, który kiedyś mieszkał i tworzył pod adresem Nowy Świat 37. Goście odwiedzający Bursztynową mogą skosztować drinków ze specjalnej karty koktajlowej inspirowanej twórczością Bolesława Leśmiana. W karcie znalazły się m.in.: Nieba Przyćmiane (specjalny drink z nalewki z kaliny, herbaty klitorii, truskawek, rabarbaru oraz truskawkowych żelków w białej czekoladzie z serem Szafir), Toast Świętokradzki (Chopin Vintage, Martini Rubino oraz nalewka jarzębinowa, podane ze specjalnymi chipsami z sera Bursztyn) lub niespotykany specjał ? Ty przychodzisz jak noc majowa (Chopin Organic, Etiuda Jagoda Kamczacka, herbata jaśminowa, jabłka, kordiał cytrusowy i wyjątkowy puder z sera Szafir).
Na koniec tej wyjątkowej podróży w świecie inspirowanym tradycją oraz pasją, goście mogą kupić (na wynos) sery ze specjalnych limitowanych edycji! Do wyboru czeka wiele rodzajów, w różnych okresach dojrzewania, które można smakować w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do dań na ciepło, ale także łączyć je z miodami, konfiturami a nawet czekoladą! Na miejscu czekają również prawdziwi fachowcy w dziedzinie serowarstwa: z przyjemnością doradzą każdemu, kto zechce zgłębić tajemnice świata serów i poznać bogactwo smaków, które drzemie w tych niezwykłych produktach!
Więcej na: bursztynowabistro.pl
Facebook: facebook.com/BursztynowaBistro
Więcej kulinariów