Botwinka na zimę pasteryzowana w słoikach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować na dłużej najpiękniejsze smaki lata. Botwinkę kojarzymy zazwyczaj z wiosną i młodymi buraczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nią także zimą.
Botwinka na zimę smakuje tak samo dobrze, jak świeża. Przygotujesz ją błyskawicznie i warto to zrobić właśnie teraz, kiedy buraczki są już dość duże.
A jeśli męczą Cię upały, koniecznie poznaj nasz sposób – kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy
Botwinka na zimę
proporcje na pięć – sześć słoików o pojemności około 900 ml
- 9-10 dużych pęczków botwinki,
- 3 duże pęczki koperku
- 12 ząbków czosnku
- 4 litry wody
- 4 łyżki soli niejodowanej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu na każdy słoik,
- 1 szklanka octu jabłkowego
Jak zrobić botwinkę w słoikach
- Umyj botwinkę, obierz buraczki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Łodygi pokrój na około 1 cm kawałki, a liście dość grubo posiekaj.
- Koperek i czosnek drobno posiekaj.
- Wymieszaj botwinkę i buraczki z koperkiem i czosnkiem i ułóż dość ściśle w słoikach. Na wierzch wsyp 1 łyżkę stołową posiekanego koperku.
- Zagotuj zalewę z wody, soli, cukru i octu jabłkowego. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
- Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą. Słoiki o pojemności około 1 litra pasteryzuj przez 35-40 minut, mniejsze o około 10 minut krócej.