Pożywne, pełne energii i…. tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach.
Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest tylko aby do produktów sypkich, dodać składnik, który będzie stanowił spoiwo (piana z białek, jajka itp.).
Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy.
Składniki – proporcje na około 10 batoników
2 szklanki płatków owsianych
50 – 60 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek
2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego
opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto
Uwaga: jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam).
Przygotowanie
Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane jajka (lub pianę z białek). Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i mocno ugnieść, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu pokroić.