Babka herbaciana z bakaliami

Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni.

Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu.
Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej.
Składniki okrągła forma z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm
jako miarki użyłam szklanki o pojemności 220 ml

  • 2 szklanki (czyli około 270g) mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z 1 lub 2 saszetek (tym razem użyłam herbaty o smaku owoców leśnych, ale doskonale smakuje też z Earl Grey)
  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań)
  • 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele)
  • 50 ml ciemnego rumu  i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego,  śliwkowego lub z owoców leśnychPrzygotowanie
    Na około 2 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu (lub w wodzie).
    Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej (ewentualnie także konfitury) i miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Zmniejszyć do średniego poziomu obroty miksera i niewielkimi porcjami dodawać na przemian mąkę i herbatę, tak aby na samym koniec dodać resztki mąki. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia składników.
    Do tak przygotowanego ciasta wsypać rodzynki (ewentualnie również inne bakalie) i delikatnie wymieszać łyżką.
    Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra – dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy  i wystudzić na kratce. Gotowe, chłodne już ciasto ozdobić lukrem ze skórką pomarańczową lub cytrynową.

A.O.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.