Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Marki - piątkowe zdarzenie w SP2 - informacja dyrektor szkoły

Marki – piątkowe zdarzenie w SP2 – informacja dyrektor szkoły

W związku z różnymi relacjami pojawiającymi się w przestrzeni publicznej, dotyczącymi zdarzenia w szkolnej świetlicy, UM Marki przekazuje informację ze strony dyrektor Szkoły [...]
0 komentarzy

82-latek jechał pod prąd DW 629. Doprowadził do koszmarnego wypadku.

W środę 20 listopada w godzinach popołudniowych na ulicy Jana Pawła II w miejscowości Cegielnia doszło do zderzenia dwóch pojazdów osobowych. Zdarzenie wymagało [...]
0 komentarzy
Darmowe badania okulistyczne w Legionowie

Darmowe badania okulistyczne w Legionowie

Samorząd województwa mazowieckiego zaprasza dorosłych mieszkańców powiatu legionowskiego na darmowe przesiewowe badania wzroku. Aby wziąć w nich udział, nie jest potrzebne skierowanie od [...]
0 komentarzy
Nowi ochotnicy w szeregach 5 Mazowieckiej Brygady OT

Nowi ochotnicy w szeregach 5 Mazowieckiej Brygady OT

W piątek, 15 listopada br. bramę koszar 5 Mazowieckiej Brygady Obrony Terytorialnej przekroczyło blisko 100 ochotników z północnego Mazowsza. Wśród nich znalazła się [...]
0 komentarzy
Koleje Mazowieckie przekazały Stacji Muzeum kabinę maszynisty z pojazdu EN57-935

Koleje Mazowieckie przekazały Stacji Muzeum kabinę maszynisty z pojazdu EN57-935

Na początku listopada odcięta kabina maszynisty została przetransportowana z Sekcji Napraw i Eksploatacji Taboru Kolei Mazowieckich w Tłuszczu do Stacji Muzeum w Warszawie, gdzie po [...]
0 komentarzy

Innowatorzy Mazowsza wybrani

Znamy już tegorocznych „Innowatorów Mazowsza”. Wśród nich są dwie firmy oraz pięciu naukowców. Samorząd Mazowsza od lat wspiera przedsiębiorców i naukowców w pracy [...]
0 komentarzy
Marki - Budowa miejskiego żłobka– większa dotacja, większe możliwości

Marki – Budowa miejskiego żłobka– większa dotacja, większe możliwości

Projekt budowy pierwszego miejskiego żłobka przy ul. Zygmuntowskiej w Markach to jeden z najważniejszych punktów inwestycyjnych w planowanym budżecie miasta na 2025 rok. [...]
0 komentarzy
Pasażerka przewróciła się w pociągu. Wezwano na pomoc karetkę.

Pasażerka przewróciła się w pociągu relacji Warszawa Wileńska – Tłuszcz. Wezwano na pomoc karetkę.

We wtorek 19 listopada podróżująca pociągiem przewróciła się podczas jazdy tak poważnie, że trzeba było wezwać pogotowie. – Wypadek wydarzył się 19 listopada [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o kolejnych umowach w ramach programu „Mazowsze dla równomiernego rozwoju”, [...]
0 komentarzy
VII Wołomiński Festiwal Teatralny im. Józefa Orwida

VII Wołomiński Festiwal Teatralny im. Józefa Orwida

Miniona sobota, 16 listopada 2024 r., była dla miłośników teatru niezwykłym przeżyciem. Na scenie Miejskiego Ośrodka Kultury w Kobyłce odbyła się już VII [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.