Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia ?ze smakiem? nagrodzone

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza ? ?Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych? oraz ?Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej?. Najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.

Najlepsze sery zagrodowe

Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe. Jak zaznacza członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, produkty regionalne z Mazowsza słyną z wysokiej jakości i dobrego smaku.

? Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzamy m.in. w konkursie serów zagrodowych. Co ważne, potrawy z naszego regionu nie tylko świetnie smakują, ale mogą też inspirować. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami. Przekonaliśmy się o tym w konkursie fotografii kulinarnej, gdzie autorzy zachwycili nas ciekawym ujęciem produktów tradycyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym.

Lista nagrodzonych w ?Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych?

Kategoria sery świeże:

I miejsce ? ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim ?Orzeszek?, Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;

II miejsce ? ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;

III miejsce ? ser serwatkowy ?a la Rocotta?, Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;

Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.

Kategoria sery dojrzewające:

I miejsce ? ?Piwoszek? ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;

II miejsce ? ?Miodzio? ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;

III miejsce ? ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.

Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.

Kategoria sery pleśniowe:

I miejsce ? Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;

II miejsce ? Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;

III miejsce ? Koziulki ? serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.

Najlepsze fotografie kulinarne

Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Spośród 101 nadesłanych zdjęć, kapituła konkursu nagrodziła 15 zdjęć i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe ? za I miejsce 1 tys. zł, za II ? 800 zł, za III ? 600 zł, a za wyróżnieni ? 200 zł.

Lista nagrodzonych w ?Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej?:

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty:

I miejsce ? Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;

II miejsce ? Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;

III miejsce ? Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia ? Produkty:

  • Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
  • Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
  • Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
  • Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
  • Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.

Potrawy:

I miejsce ? Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;

II miejsce ? Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;

III miejsce ? Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;

III miejsce ? Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.

Wyróżnienia ? Potrawy:

  • Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
  • Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

Napoje:

I miejsce ? Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;

II miejsce ? Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;

III miejsce ? Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic

Wyróżnienia ? Napoje:

  • Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
  • Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.

Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Produkty:

I miejsce ? Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;

II miejsce ? Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;

III miejsce ? Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.

Wyróżnienia ? Produkty:

  • Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
  • Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.

Potrawy:

I miejsce ? Ciasteczka z lawendą, Monika Lutkiewicz z Sarnak;

Wyróżnienia ? Potrawy:  

  • Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;

Napoje:

I miejsce ? Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.

 

Więcej informacji z Mazowsza

Najpopularniejszy program dotacyjny do zawieszenia - kontrowersyjna decyzja rządu

Najpopularniejszy program dotacyjny do zawieszenia – kontrowersyjna decyzja rządu

Według doniesień Polityki Insight w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zapadła decyzja o wstrzymaniu największego programu wspierającego wymianę starych kotłów na [...]
0 komentarzy
Ruszył program „Mazowsze dla zwierząt”

Ruszył program „Mazowsze dla zwierząt”

Można już składać wnioski w ramach programu „Mazowsze dla zwierząt”. Samorządy lokalne mogą otrzymać wsparcie m.in. na czipowanie, remont schronisk czy kastrację i sterylizację kotów i psów. [...]
0 komentarzy
Nowi ochotnicy w szeregach 5 Mazowieckiej Brygady OT

Nowi ochotnicy w szeregach 5 Mazowieckiej Brygady OT

W piątek, 15 listopada br. bramę koszar 5 Mazowieckiej Brygady Obrony Terytorialnej przekroczyło blisko 100 ochotników z północnego Mazowsza. Wśród nich znalazła się [...]
0 komentarzy

Innowatorzy Mazowsza wybrani

Znamy już tegorocznych „Innowatorów Mazowsza”. Wśród nich są dwie firmy oraz pięciu naukowców. Samorząd Mazowsza od lat wspiera przedsiębiorców i naukowców w pracy [...]
0 komentarzy
III Edycja Plebiscytu Ekologicznego – zgłoszenia do 31 stycznia 2025 r.

III Edycja Plebiscytu Ekologicznego – zgłoszenia do 31 stycznia 2025 r.

Departament Polityki Ekologicznej, Geologii i Łowiectwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie i UKSW zapraszają do wzięcia udziału w III Edycji Plebiscytu Ekologicznego [...]
0 komentarzy
IPN zainaugurował ogólnopolską kampanię „Pamięć przetrwa dzięki Tobie"

IPN zainaugurował ogólnopolską kampanię „Pamięć przetrwa dzięki Tobie”

Instytut Pamięci Narodowej zainaugurował ogólnopolską kampanię „Pamięć przetrwa dzięki Tobie”, której celem jest zaangażowanie społeczeństwa w tworzenie i uzupełnianie bazy straty.pl – cyfrowego [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Legionowskim i Nowodworskim

W dniach od  21 do 29 listopada planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Legionowskiego i Nowodworskiego. Obszar Data rozpoczęcia [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o kolejnych umowach w ramach programu „Mazowsze dla równomiernego rozwoju”, [...]
0 komentarzy

VIII Sesja Sejmiku Mazowsza

Sejmik rozpoczął prace nad projektem budżetu na 2025 rok. Przyjął program współpracy z organizacjami pozarządowymi, zdecydował o zakupie nieruchomości oraz uruchomieniu połączenia kolejowego [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim, Wyszkowskim, Ostrowskim, Węgrowskim i Sokołowskim

W dniach od 20 do 26 listopada planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego, Wyszkowskiego, Ostrowskiego, Węgrowskiego i Sokołowskiego. [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.